Tornar al Blog

Rutina d’higiene dental per a adults (en temps de la COVID-19)

Rutina d’higiene dental per a adults en COVID-19
14/04/2020 |

L’estat de confinament causat per la crisi de la COVID-19 (coronavirus) ens afecta en la major part de les esferes de la vida, per això mantenir o adaptar certes rutines és important per mantenir l’equilibri i la salut.

Durant la quarantena potser estem descuidant la nostra salut bucodental i, a més, la visita al dentista només s’ha de fer en cas d’urgències, per la qual cosa hem recollit unes senzilles pautes que t’ajudaran a cuidar el teu somriure.

Recomanacions d’higiene dental durant el confinament

Les eines

És important fer servir les eines adequades per a cada funció i que estiguin en bones condicions.

1. Raspall de dents

És la nostra principal arma per a la higiene bucodental, per la qual cosa és important mantenir-lo net i desinfectat.

La desinfecció del raspall és crucial, com indica el Consell de Dentistes d’Espanya, ja que un percentatge important de la població és portadora del coronavirus sense saber-ho, és a dir, de manera asimptomàtica:
“El coronavirus és present a la saliva. Per això, es recomana desinfectar el capçal del raspall després de cada ús. Es pot fer servir una solució de povidona iodada diluïda al 0,2 %. Les persones que siguin al·lèrgiques al iode no han de fer servir aquest producte desinfectant.
Una bona alternativa és fer servir aigua oxigenada diluïda a l’1 %. Per desinfectar-lo, cal submergir el capçal en la solució i deixar-l’hi 1 minut.”

Si has passat qualsevol infecció, ja sigui vírica o bacteriana, que t’hagi afectat la boca o la gola (grip, refredat o COVID-19 inclosos) també cal canviar el raspall, ja que els patògens s’amaguen entre les serres.

És recomanable renovar els raspalls de dents un cop cada tres o quatre mesos o quan les serres estiguin esfilagarsades. Una pràctica recomanable és acostumar-se a estrenar raspall coincidint amb els canvis d’estació, així evitem d’oblidar-nos-en.

2. Pasta dentífrica

Si el raspall és l’arma, la past de dents és la munició. Hi ha molts tipus de pasta, hem d’escollir la que se’ns adapti millor.

3. Fil dental

El fil dental és un complement necessari per netejar completament les dents i les genives. Igual que ells raspalls i la pasta, hi ha molts tipus de fil dental, a més hi ha la polèmica de si cal fer servir el fil dental abans o després del raspallat, però de fet, el millor fil dental és el que es fa servir.

4. Col·lutori

Els col·lutoris són solucions líquides amb diverses funcions, a més de la pura higienització oral, com la hidratació dels teixits orals o la reducció del mal alè.

N’hi ha de diversos tipus, i tot i que els més comuns són els que contenen clorhexidina, s’ha demostrat que el coronavirus no hi és sensible, per la qual cosa es recomana fer servir col·lutori de peròxid d’hidrogen a l’1 % o un col·lutori de povidona al 0,2 % durant 1 minut.

La tècnica

No n’hi ha prou de disposar de bones eines per cuidar el nostre somriure. Cal saber utilitzar-les!

La tècnica principal que hem de dominar és la del bon raspallat, no n’hi ha prou de raspallar la cara exterior de les dents, cal fer-ho per totes les seccions de la boca, incloses la llengua i les genives.

El raspallat ha de durar almenys 2 minuts i s’ha de fer amb moviments curts i suaus per no danyar els teixits.

Pel que fa a la pasta dental, n’hem de fer servir la quantitat adequada.

Ens hem de raspallar les dents després de cada àpat, però es recomana esperar uns 20 minuts per raspallar-nos des de l’última ingesta, sobretot si s’han pres aliments o begudes àcids. En aquest sentit, convé acabar la ingesta amb aliments que redueixin el nivell d’acidesa de la boca, com el formatge.

Per fer servir el fil dental és imprescindible rentar-se prèviament les mans per no portar patògens externs a la boca. La tècnica consisteix a fer moviments de ziga-zaga, amb una secció de fil net, a la línia de les genives i de dalt a baix de la dent.

Finalment, cal fer servir el col·lutori dental i esbandir totes les parts de la boca durant uns 30 segons, segons les instruccions del fabricant.

Consells sobre bons hàbits

Per últim, et donem uns consells que t’ajudaran a mantenir la salut bucodental i possiblement la salut en general:

  • Ser disciplinat amb la rutina d’higiene
  • Portar una alimentació sana
  • Beure molts líquids per mantenir les mucoses de la boca hidratades.
  • Evitar excedir-se amb els menjars i les begudes ensucrats, especialment els que contenen sucres processats.
  • Vigilar amb els aliments durs que puguin fracturar les dents.
  • No fumar
  • Evitar les begudes alcohòliques
  • Fer servir xiclets sense edulcorants

Amb tot això, ja tens prou informació sobre higiene que et permetrà regalar un somriure bonic, i sobretot sà, en quarantena, però el més important és que ho posis en pràctica.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques