Tornar al Blog

Per què hi ha adults sense dents: edat o malaltia?

Per què hi ha adults sense dents: edat o malaltia? - Adeslas Dental
24/01/2024 |

La pèrdua de dents en adults és un problema comú que pot tenir diverses causes i conseqüències. La causa principal de la pèrdua de dents en adults és la malaltia periodontal, que afecta les genives i l’os que sosté les dents.

L’acumulació de placa bacteriana i la manca d’una higiene oral adequada poden portar a la inflamació de les genives i, en etapes avançades, a la pèrdua de dents.

Altres causes de la pèrdua de dents en adults inclouen la càries dental no tractada, lesions o traumes a la boca, malalties sistèmiques com la diabetis, el tabaquisme i factors genètics.

A més d’afectar l’estètica i la capacitat de masticació, la pèrdua de dents pot tenir impactes negatius en la salut oral i general, com ara canvis en l’estructura facial, dificultats en la parla i problemes d’autoestima.

Edat o malaltia? Desmitificant creences

L’edat pot tenir un paper en la pèrdua dental, tot i que no n’és un factor determinant per si mateix. Si bé és cert que, a mesura que envellim, hi ha més probabilitat d’experimentar problemes dentals, la pèrdua dental no és exclusiva de les persones d’edat avançada.

Alguns punts que cal considerar sobre la influència de l’edat en la pèrdua dental són:

 • Acumulació de desgast. Amb el pas del temps, les dents estan exposades a anys d’estrès i desgast a causa de la masticació i altres factors. Això pot portar a la pèrdua gradual de l’estructura dental al llarg dels anys.
 • Més risc de malaltia periodontal. A mesura que envellim, hi ha més risc de desenvolupar malaltia periodontal, també coneguda com a malaltia de les genives. Això es deu a una combinació de factors, com l’acumulació de placa bacteriana al llarg del temps i la disminució de la resposta immunològica en l’envelliment.
 • Problemes de salut sistèmica. Algunes condicions de salut associades amb l’edat, com la diabetis i les malalties cardiovasculars, poden augmentar el risc de malaltia periodontal i, en última instància, de pèrdua dental.
 • Hàbits de cura oral. A mesura que envellim, és possible que algunes persones no prestin tanta atenció a la cura oral adequada o que tinguin dificultats per mantenir una bona higiene oral a causa de problemes de mobilitat o a una destresa manual reduïda.

No obstant això, és important destacar que la pèrdua dental no és inevitable amb l’edat. Mantenir una bona higiene oral, fer visites regulars al dentista i abordar els problemes dentals a temps poden ajudar a prevenir la pèrdua de dents, independentment de l’edat.

A més, les opcions de tractament, com els implants dentals i les pròtesis dentals, estan disponibles per reemplaçar les dents perdudes i millorar la qualitat de vida en totes les etapes de la vida.

Malalties dentals comunes que resulten en una pèrdua de dents

Hi ha diverses malalties dentals que poden causar la pèrdua de dents en adults. Algunes de les principals són:

 • Malaltia periodontal. També coneguda com a malaltia de les genives, és una infecció bacteriana que afecta les genives i el teixit que sosté les dents. En etapes avançades, pot provocar la destrucció de l’os que envolta les dents, i això porta a la pèrdua dental.
 • Càries dental avançada. Si la càries no es tracta adequadament, es pot estendre profundament a la dent i afectar el teixit pulpar i els nervis. En casos greus, la càries pot destruir la dent fins al punt que no es pot salvar i s’ha d’extreure.
 • Traumatisme dental. Un cop o una lesió a la boca poden danyar greument les dents. Depenent de la gravetat del traumatisme, la dent es pot fracturar, afluixar o desprendre’s del tot.
 • Malalties sistèmiques. Algunes malalties sistèmiques, com la diabetis no controlada, poden afectar negativament la salut oral i augmentar el risc de pèrdua dental. La diabetis, en particular, pot debilitar el sistema immunològic i dificultar la cicatrització de les genives, fet que pot portar a ser més susceptible de patir malaltia periodontal.

Efectes de la pèrdua de dents en la qualitat de vida

La pèrdua de dents pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida d’una persona. Alguns dels efectes més comuns són:

 • Dificultats per mastegar i menjar. La pèrdua de dents pot dificultar la masticació adequada dels aliments, cosa que pot limitar la capacitat de gaudir d’una varietat de menjars. Això pot portar a una dieta limitada i a la falta de nutrients essencials.
 • Problemes en la parla. Les dents duen a terme un paper important en la pronunciació de certs sons. La pèrdua de dents pot afectar l’articulació i provocar dificultats en la parla i, per tant, pot afectar la comunicació i la confiança en un mateix.
 • Canvis en l’aparença facial. Les dents tenen un paper crucial en l’estructura facial. La pèrdua de dents pot provocar canvis en l’aparença de la boca i la mandíbula, la qual cosa pot alterar l’estètica facial i afectar l’autoestima.
 • Problemes psicosocials. La pèrdua de dents pot tenir un impacte emocional en una persona. Pot generar vergonya, inseguretat i baixa autoestima, fet que pot afectar les relacions personals, la vida social i la confiança en un mateix.
 • Pèrdua de suport dental. Les dents actuen com un suport per als llavis i les galtes, ja que ajuden a mantenir la forma i l’elasticitat del rostre. La falta de dents pot provocar un col·lapse dels teixits facials i arrugues prematures.

Solucions i tractaments disponibles

Hi ha diverses opcions de tractament disponibles per reemplaçar les dents perdudes. Algunes de les principals són:

 • Implants dentals. Els implants dentals són una solució popular i efectiva per reemplaçar les dents perdudes. Consisteixen en petites estructures de titani que es col·loquen a l’os de la mandíbula o el maxil·lar, i després s’hi col·loca una corona dental. Els implants dentals ofereixen una base sòlida i permanent per a les dents artificials, ja que brinden una aparença natural i una funció masticatòria semblant a les dents naturals.
 • Pròtesis dentals removibles. Les pròtesis dentals removibles, conegudes també com a dentadures postisses, són una opció més econòmica i no invasiva per reemplaçar les dents perdudes. Aquestes pròtesis es poden treure i col·locar a la boca segons calgui. Proporcionen una aparença estètica i una funció masticatòria millorada, tot i que poden requerir cert temps d’adaptació.
 • Ponts dentals. Els ponts dentals són una opció per reemplaçar una dent perduda o diverses. Consisteixen en dents artificials que s’uneixen a les dents adjacents mitjançant corones dentals. Els ponts dentals són fixos, per tant, no es poden treure de la boca. Proporcionen una aparença natural i una funció masticatòria adequada.

És important consultar un dentista o un especialista en implants dentals per determinar la millor opció de tractament segons les necessitats individuals. Cada cas és únic, i el professional dental podrà avaluar la teva situació i recomanar-te l’opció més adequada.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques