Tornar al Blog

Mite o realitat: és segur netejar el raspall de dents amb aigua oxigenada?

Dona rentant-se les dents
12/05/2021 | | admin_adeslas

L’aigua oxigenada o peròxid d’hidrogen té propietats desinfectants, blanquejants i antisèptiques.

Ús d’aigua oxigenada en dents i genives

No és recomanable fer servir aigua oxigenada en la cavitat oral de manera habitual, ja que pot causar irritació a les genives, a la llengua i al paladar. A més, pot fer malbé les corones, els empastaments o els implants dentals.

Neteja del raspall de dents amb aigua oxigenada

Es pot netejar un raspall de dents amb aigua oxigenada de manera puntual o amb una freqüència molt baixa, controlant les proporcions i tenint en compte els riscos que comporta l’ús del peròxid d’hidrogen per a la nostra salut bucodental.

El procés consisteix a submergir el raspall de dents en aigua oxigenada diluïda a l’1% durant un minut.

Existeix l’alternativa de submergir-ho en un desinfectant o esbandida antibacteriana.

Sempre és més recomanable canviar de raspall sovint. També guardar-ho sense tapar, separat d’altres raspalls, en posició vertical perquè s’assequi a l’aire, impedint així el creixement bacterià, al qual li afavoreix la humitat.

Altres usos d’aigua oxigenada en odontologia

A part de la desinfecció del raspall de dents, les propietats antisèptiques i blanquejadores de l’aigua oxigenada afavoreixen el seu ús en tractaments dentals professionals i en remeis casolans que no són tan recomanables:

Pasta de dents casolana

La barreja de bicarbonat sòdic i aigua oxigenada com a pasta de dents casolana pot provocar una abrasió excessiva, que pot desgastar l’esmalt dental i irritar les genives.

Blanqueig dental

La gran majoria dels tractaments d’emblanquiment prescrits per un dentista porten peròxid d’hidrogen com a element principal, però es realitzen de manera controlada per un professional qualificat.

Últimament s’ha experimentat un auge de publicacions en xarxes socials, com Tik Tok, amb consells i remeis casolans que pretenen substituir tractaments professionals, ja sigui pel seu baix cost o facilitat de preparació, però que comporten riscos per a la nostra salut bucodental.

En concret està el cas de l’emblanquiment dental amb aigua oxigenada diluïda aplicada directament sobre les dents amb un bastonet de cotó. Això pot produir irritació i abrasió de les mucoses, així com desgast de l’esmalt, la qual cosa pot comportar en un augment de la sensibilitat dental permanent.

Ús de l’aigua oxigenada en tractaments de gingivitis i periodontitis

l’aigua oxigenada pot ser útil en tractaments de gingivitis i periodontitis,  però igual que en l’emblanquiment dental, s’han de realitzar els tractaments amb productes específics de la mà d’un professional.

Conclusió

És important fer-ne servir les proporcions adequades perquè sigui més útil que nociu. Per això, qualsevol remei casolà ha d’anar acompanyat d’una consulta al professional perquè pugui determinar la forma de tractament més segura i efectiva.

Sempre és més segur fer servir, sota la recomanació del dentista, productes disponibles en el mercat amb les quantitats controlades, segures i efectives de peròxid d’hidrogen.

 

Nueva llamada a la acción
Todo sobre blanqueamientos dentales
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques