Tornar al Blog

Tipus d’esbandida bucal

dona usant esbandida bucal
16/10/2018 |

Els col·lutoris bucals són solucions líquides per esbandir les dents, les genives i la llengua, que ajuden a promoure la higiene oral, reduir el malestar bucal, hidratar els teixits i alleujar el mal alè.

El dentista et pot recomanar o receptar certs tipus de col·lutoris bucals si tens molt risc de càries, inflamació de les genives, boca seca (xerostomia) o halitosi.

En el mercat hi ha una gran varietat de col·lutoris o productes d’esbandida bucal, molts dels quals són específics per a determinades patologies.

En general, podem classificar els col·lutoris per a col·lutori en tres grans grups:

  • Col·lutoris estètics
  • Col·lutoris antisèptics
  • Col·lutoris bucals amb fluor

Col·lutoris estètics

Són els més bàsics del mercat. Estan indicats per ajudar a eliminar les restes de menjar que poden quedar després de raspallar-se les dents i passar-hi el fil dental, i també per millorar l’alè, ja que aporten una sanció de frescor.

Col·lutoris antisèptics

Ajuden a controlar la placa bacteriana i a reduir i inhibir la gingivitis. Molts d’aquests col·lutoris contenen digluconat de clorhexidina. Aquesta mena de col·lutoris també es poden prescriure després d’una cirurgia oral o de tractaments periodontals per afavorir la curació i reduir la càrrega microbiana, evitant sobreinfeccions.

Aquests col·lutoris també són eficaços per accelerar la curació de les llagues o úlceres bucals que apareixen a la boca. A més, redueixen el dolor que provoquen les llagues i ajuden a prevenir que s’infectin.

Col·lutoris bucals amb fluor

Funcionen protegint les dents de l’atac dels àcids produïts per la placa bacteriana. El fluor recobreix l’esmalt de les dents i ajuda a prevenir i revertir les etapes inicials de la càries. Una quantitat adequada de fluor és important per als adults i és especialment crucial per als nens.

Esbandides amb o sense alcohol?

Hi ha una gran controvèrsia avui en dia respecte si és millor que els col·lutoris continguin alcohol o no. Se sap si el col·lutori bucal conté alcohol per la lleu sensació d’ardor.

La quantitat d’alcohol que acostumen a contenir els col·lutoris bucals és petita, però suficient per reduir o fins i tot eliminar la quantitat de saliva produïda, atès que l’alcohol és un agent d’assecat.

Per això, en pacients amb la síndrome de boca ardent, boca seca o altres irritacions orals, és recomanable triar un col·lutori bucal sense alcohol per no agreujar l’afecció.

Per a realitzar una correcta rutina d’higiene bucodental, l’ús de col·lutoris per al col·lutori, igual que l’ús del fil dental, són complementaris al raspallat, no substitutius.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques