Mujer joven sonriente muestra frasco de enjuague bucal

Tipus d’esbandida bucal

Els col·lutoris bucals són solucions líquides per esbandir les dents, les genives i la llengua, que ajuden a promoure la higiene oral, reduir el malestar bucal, hidratar els teixits i alleujar el mal alè.
El dentista et pot recomanar o receptar certs tipus de col·lutoris bucals si tens molt risc de càries, inflamació de les genives, boca seca (xerostomia) o halitosi.
En el mercat hi ha una gran varietat de col·lutoris o productes d’esbandida bucal, molts dels quals són específics per a determinades patologies:

Col·lutoris estètics

Són els més bàsics del mercat. Estan indicats per ajudar a eliminar les restes de menjar que poden quedar després de raspallar-se les dents i passar-hi el fil dental, i també per millorar l’alè, ja que aporten una sanció de frescor.

Col·lutoris antisèptics

Ajuden a controlar la placa bacteriana i a reduir i inhibir la gingivitis. Molts d’aquests col·lutoris contenen digluconat de clorhexidina. Aquesta mena de col·lutoris també es poden prescriure després d’una cirurgia oral o de tractaments periodontals per afavorir la curació i reduir la càrrega microbiana, evitant sobreinfeccions.
Aquests col·lutoris també són eficaços per accelerar la curació de les llagues o úlceres bucals que apareixen a la boca. A més, redueixen el dolor que provoquen les llagues i ajuden a prevenir que s’infectin.

 

Col·lutoris bucals amb fluor

Funcionen protegint les dents de l’atac dels àcids produïts per la placa bacteriana. El fluor recobreix l’esmalt de les dents i ajuda a prevenir i revertir les etapes inicials de la càries. Una quantitat adequada de fluor és important per als adults i és especialment crucial per als nens.

Hi ha una gran controvèrsia avui en dia respecte si és millor que els col·lutoris continguin alcohol o no. Se sap si el col·lutori bucal conté alcohol per la lleu sensació d’ardor.
La quantitat d’alcohol que acostumen a contenir els col·lutoris bucals és petita, però suficient per reduir o fins i tot eliminar la quantitat de saliva produïda, atès que l’alcohol és un agent d’assecat.
Per això, en pacients amb la síndrome de boca ardent, boca seca o altres irritacions orals, és recomanable triar un col·lutori bucal sense alcohol per no agreujar l’afecció.


botó vull una cita

138