Per a què serveix la clorhexidina als col·lutoris?

Per a què serveix la clorhexidina als col·lutoris?

Els col·lutoris es fan servir en la rutina d’higiene bucodental com a complement al raspallat i a l’ús regular del fil dental.

Què és la clorhexidina

La clorhexidina és actualment un dels antisèptics principals d’ús generalitzat en odontologia. Pertany a una classe de medicaments coneguts com a antimicrobians i, en concret, ajuda a tractar la gingivitis, malaltia de les genives que causa envermelliment, inflamació i sagnat de les genives.

Funciona quan disminueix la quantitat de bacteris a la boca, i ajuda a reduir la inflor i l’envermelliment de les genives i el sagnat durant el raspallat, i converteix la clorhexidina en un col·lutori bucal antisèptic molt efectiu.

Possibles efectes adversos de la clorhexidina

L’efecte advers principal que presenta l’ús del col·lutoris amb clorhexidina és que pot produir taques a les dents i a la llengua.

Les taques de les dents produïdes per la clorhexidina generalment només les pot eliminar un dentista o un higienista amb una neteja professional.

Un altre dels efectes adversos que produeix la clorhexidina és l’alteració en el gust. Poques vegades aquesta alteració és permanent.

Menors de 6 anys

En nens menors de 6 anys està contraindicat l’ús de col·lutoris, ja que el nen encara pot ser incapaç de fer-los servir i pot ser una amenaça per a la seva vida pel risc d’intoxicació per ingesta.

Recomanacions

Les recomanacions d’ús de la clorhexidina són:

  • Glopeja durant almenys 30 segons dues vegades al dia després de raspallar-te les dents.

  • No t’empassis el col·lutori.

  • No afegeixi’s aigua al col·lutori ni t’esbandeixis la boca amb aigua ni amb altres col·lutoris immediatament després de fer servir el gluconat de clorhexidina, ja que en redueixi l’efectivitat.

  • Fes servir la clorhexidina durant el temps prescrit, no més de 15 dies seguits per prevenir que pareguin tincions.

 

botón demana una cita

13