Tornar al Blog

Què és la disgèusia? Causes i tractaments

Què és la disgèusia? Causes i tractaments - Adeslas Dental
10/04/2024 |

La disgèusia és un trastorn del sentit del gust que provoca una alteració o distorsió en la percepció dels gustos. Les persones que experimenten disgèusia poden tenir una sensació de gust metàl·lic, amarg, àcid o dolç, fins i tot quan consumeixen aliments que normalment són saborosos.     

Aquesta condició pot ser causada per diverses raons, com ara infeccions, medicaments, problemes dentals, trastorns neurològics o canvis hormonals. Si experimentes canvis en el sentit del gust, és recomanable consultar un professional de la salut per obtenir un diagnòstic precís i rebre el tractament adequat.      

Causes de la disgèusia

La disgèusia pot tenir diverses causes comunes, entre les quals s’inclouen:  

 • Medicaments: alguns medicaments poden alterar el sentit del gust com a efecte secundari. Això pot incloure antibiòtics, antidepressius, medicaments per a la pressió arterial, antiinflamatoris no esteroides (AINE), entre d’altres. 
 • Infeccions: les infeccions de les vies respiratòries superiors, com els refredats, la sinusitis o les infeccions dentals, poden afectar el sentit del gust temporalment.
 • Trastorns bucals i dentals: problemes a la boca, com ara infeccions a les genives, càries dentals o malaltia periodontal, poden alterar el sentit del gust.
 • Canvis hormonals: durant l’embaràs, alguns canvis hormonals poden causar disgèusia temporal en algunes dones.  
 • Deficiències nutricional: la falta de certs nutrients, com ara zinc, vitamina B12 o àcid fòlic, pot afectar el sentit del gust.           
 • Trastorns neurològics: algunes condicions neurològiques, com la malaltia de Parkinson, l’Alzheimer o els accidents cerebrovasculars, poden alterar el sentit del gust.     

Cal recordar que aquestes només són algunes de les possibles causes de la disgèusia i és recomanable consultar un professional de la salut per obtenir un diagnòstic precís i determinar-ne la causa específica en cada cas.

Com es detecta la disgèusia?

El diagnòstic de la disgèusia generalment es basa en l’avaluació clínica feta per un professional de la salut. A continuació, es poden dur a terme diferents passos per determinar la causa i el tractament adequat:

 • Historial mèdic: el metge farà preguntes sobre els símptomes, la durada i la freqüència de l’alteració del sentit del gust. També es poden explorar altres factors, com la ingesta de medicaments, antecedents de malalties o canvis recents en la salut.         
 • Examen físic: el metge pot fer un examen físic general per identificar possibles causes subjacents, com ara infeccions bucals o problemes dentals.         
 • Proves de laboratori: en alguns casos, es poden sol·licitar anàlisis de sang o altres proves de laboratori per avaluar els nivells de nutrients, detectar infeccions o identificar possibles desequilibris hormonals.  
 • Consultes especialitzades: en situacions més complexes, és possible que es necessiti una consulta amb un especialista, com un otorrinolaringòleg, un neuròleg o un odontòleg, per avaluar més a fons la funció del sentit del gust i descartar qualsevol afecció subjacent.              

El diagnòstic de la disgèusia pot ser un desafiament, ja que pot estar associat amb diverses causes possibles. Per tant, és fonamental comunicar tots els símptomes i antecedents mèdics al professional de la salut per obtenir un diagnòstic precís i un pla de tractament adequat.             

Tractaments para la disgèusia

El tractament de la disgèusia depèn de la causa subjacent identificada en cada cas específic. A continuació, s’esmenten alguns enfocaments comuns utilitzats per abordar la disgèusia:

 • Tractament de la causa subjacent: si la disgèusia la causa una condició mèdica específica, com una infecció, una deficiència nutricional o un problema bucal, el tractament se centrarà a abordar aquesta causa subjacent. Això pot implicar haver d’administrar medicaments, fer canvis en la dieta o tractar problemes dentals.         
 • Ajustament de medicaments: si la disgèusia és un efecte secundari d’un medicament que estàs prenent, el teu metge pot considerar ajustar la dosi, canviar el medicament o trobar alternatives que no afectin el sentit del gust.     
 • Teràpia de rehabilitació del sentit del gust: en alguns casos, es pot recomanar teràpia de rehabilitació del gust per ajudar a millorar la sensibilitat i la percepció dels gustos. Això pot incloure tècniques com l’estimulació gustativa, l’ús de col·lutoris bucals o la modificació de la dieta.
 • Modificacions dietètiques: fer canvis en la dieta, com evitar aliments o begudes que agreugen els símptomes o experimentar amb diferents gustos i textures, pot ajudar a millorar l’experiència del gust i l’alimentació en general.

És important tenir en compte que el tractament de la disgèusia pot variar segons la causa i la gravetat dels símptomes. Per tant, sempre s’ha de consultar un professional de la salut per obtenir un diagnòstic precís i rebre recomanacions de tractament específiques per a la teva situació.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques