PERIODÒNCIA

Cuida les teves genives, recupera la salut de la teva boca i evita la gingivitis.

PERIODONCIA

Aquest tractament és per a tu si…

Tens problemes en les genives, com a inflamació o sagnat.

Què és la periodòncia?

La periodòncia és la branca de l’odontologia que s’ocupa de les malalties que afecten les estructures de suport de les dents. Aquestes estructures inclouen les genives, el periodonci, que és el conjunt de teixits que aguanten la dent, i l’os alveolar, que és el que allotja i sosté les dents als alvèols.

Els tractaments periodontals es fan per prevenir o curar la retracció de les genives i la pèrdua d’os i evitar la caiguda de les dents. També serveixen per eliminar la tosca dentària i evitar el sagnat de les genives.

La periodòncia pot incloure tractaments de diferents tipus de malalties, que poden anar des de les més lleus com la gingivitis fins a les més severes com la periodontitis. Un periodontòleg és l’odontòleg que tracta aquestes malalties.

La periodontitis és una infecció de les genives que danya els teixits i destrueix l’os que sosté les dents. A més, pot fer que les dents s’afluixin i s’arribin a perdre.

Quins tipus de tractaments de periodòncia hi ha?

La periodòncia és una branca de la qual es deriven diversos tractaments en funció de la gravetat i del tipus de malaltia del pacient. Entre els tractaments de periodòncia que es fan, s’inclouen:

 • Tractaments periodontals no quirúrgics.
 • Tractaments periodontals quirúrgics.
 • Tractaments de cirurgia plàstica periodontal.
 • Procediments regeneratius per recuperar els teixits perduts, tant tous com durs.

Tractaments periodontals no quirúrgics

Entre els tractaments periodontals que no requereixen cirurgia, el més comú és el de raspat i allisat radicular o curetatge. Consisteix a netejar amb cura les superfícies de l’arrel per eliminar la placa i la tosca dentària acumulada a les bosses periodontals.

Quan aquest tractament no es pot fer de manera rutinària, perquè la profunditat de les bosses periodontals és excessiva i impossibilita la higiene oral diària, el tractament requereix la reducció quirúrgica de les bosses periodontals, a més de la neteja.

Tractaments periodontals quirúrgics

Alguns tractaments periodontals requereixen intervenció quirúrgica. És el cas de la recessió de les genives. Mitjançant un empelt de genives se’n repara el defecte i se’n prevé una recessió addicional i la pèrdua òssia. És un tractament que també redueix la sensibilitat dental i millora l’estètica.

En alguns casos, la geniva cobreix molt les dents. És quan es fa un tractament quirúrgic consistent a allargar la corona dental, de manera que s’elimina l’excés de geniva i s’exposa més la corona de les dents.

En general, hi ha una gran varietat de tractaments per mantenir les genives i les dents sanes, tant quirúrgics com sense que calgui cap intervenció. Tanmateix, tots requereixen mantenir una higiene oral rutinària a casa i fer revisions regulars a la clínica per aconseguir els resultats desitjats.

Per fer aquesta higiene correcta, es recomana raspallar-se les dents almenys dos cops al dia durant dos minuts, al matí i a la nit, i fer servir el fil dental una vegada al dia. A més, és recomanable fer-se una neteja de boca al dentista almenys un cop o dos a l’any.

Avantatges de la periodòncia

Tot i que la majoria dels tractaments dentals tenen com a benefici principal la millora estètica, la periodòncia és un tractament que principalment redueix les afectacions de salut, a més de les estètiques.

Els avantatges principals dels tractaments de periodòncia són:

 • Prevenció de la pèrdua de dents.
 • Prevenció de la pèrdua de teixit i de l’os que sosté les dents.
 • Eliminació de la tosca dentària acumulada.
 • Reducció de l’halitosi quan està relacionada amb els bacteris de la tosca dentària.
 • Reducció de la mobilitat de les dents, a més de preveure la necessitat d’altres tractaments com el d’ortodòncia.
 • Reducció del sagnat de les genives.
 • Allargament de la durada de les dents naturals i la seva funcionalitat.

Per aconseguir aquests beneficis cal, a més del tractament adequat, mantenir una higiene dental correcta i visitar el dentista de manera regular.

Fases del tractament de periodòncia

Moltes vegades, les persones que tenen malalties que requereixen un tractament de periodòncia ho desconeixen. És el cas de la gingivitis, una inflamació reversible del teixit de les genives al voltant de les dents, que normalment és indolora i té símptomes molt lleus.

La gingivitis es pot prevenir i revertir amb una bona higiene oral i amb l’ajuda de professionals com els odontòlegs i els higienistes, que poden eliminar la tosca dentària que provoca la irritació de les genives. Hàbits de salut bucodental com el raspallat, l’ús de fil dental i el col·lutori poden ajudar a prevenir l’acumulació de tosca dentària i, per tant, la gingivitis.

Si no es tracta, la gingivitis pot evolucionar a periodontitis. Per tant, els hàbits saludables i les visites regulars al dentista poden millorar les possibilitats de fer un tractament que tingui èxit.

Si s’arriba al punt de tenir periodontitis, cal fer un tractament per netejar les bosses al voltant de les dents i evitar danys a l’os circumdant. Quan la periodontitis no està gaire avançada, es fan tractaments poc invasius:

 • Raspat i allisat radicular. Per eliminar la tosca dentària i els bacteris que hi ha a la superfície de les dents i sota les genives. Es fa amb instruments manuals com les curetes o mitjançant un dispositiu ultrasònic o un làser.

Quan la periodontitis està avançada, pot ser que calgui fer un tractament amb cirurgia. Alguns d’aquests tractaments són:

 • Cirurgia de penjall
 • Empelts de teixit tou
 • Empelts ossis
 • Regeneració tissular guiada

Aquestes tècniques permeten eliminar la tosca dentària de manera més efectiva i reposar els teixits tous (geniva) i els durs (os) perduts.

Preguntes freqüents

La periodòncia és la branca de l’odontologia que s’ocupa de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties que afecten els teixits que suporten les dents, com les genives, el lligament periodontal i l’os alveolar. És vital per mantenir una bona salut oral, ja que les malalties periodontals poden portar a la pèrdua de dents i afectar la salut general.

Els símptomes poden incloure genives vermelles i inflamades, sagnat en raspallar-se o fer servir fil dental, retracció de les genives, mal alè persistent, dents fluixes o canvis en la mossegada. La detecció precoç i el tractament són clau per prevenir danys permanents.

El tractament pot variar segons la gravetat de la malaltia. En etapes primerenques, pot incloure neteges professionals i una millor higiene oral a casa. En casos més avançats, sol incloure el raspat i allisat radicular, per eliminar la placa i el carrall per sota de la línia de les genives, i fins i tot cirurgia periodontal.

La prevenció inclou una higiene oral adequada amb raspallat i ús de fil dental, raspalls interdentals o irrigador d’aigua de manera regular, visites regulars al dentista per a exàmens i neteges i evitar el tabaquisme. Mantenir una dieta equilibrada també pot contribuir a la salut de les genives.

El cost d’una periodòncia varia segons el cas i la gravetat. Pots consultar el llistat de preus Adeslas fent clic aquí.

Preus

Aquests preus són orientatius per a tractaments complets
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
Sense assegurança
Tartrectomía (Totes dues arcades)
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
0 €
Sense assegurança
50 €
Curetaje per quadrant
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
55 €
Sense assegurança
75 €
Cirugia per quadrant
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
235 €
Sense assegurança
330 €
Matenimiento per arcada
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
45 €
Sense assegurança
70 €
Nueva llamada a la acción hbspt.cta.load(2413139, ‘18305f2d-3399-4859-a03b-de265427736a’, {“region”:”na1″});
Contracta la teva assegurança DENTAL MAX per 144€ a l'any hbspt.cta.load(2413139, ‘713a6e73-b8a0-4712-ad09-e20119b1f642’, {“region”:”na1″});
+