Tornar al Blog

Remeis casolans per a una bona salut i estètica bucodental durant l’estat d’alarma

Remeis casolans per a una bona salut i estètica bucodental durant l’estat d’alarma
16/04/2020 |

El confinament produït per l’esta d’alarma per la COVID-19 no ha d’alterar la cura de la salut bucodental. Això es complica per a les persones que estan en situació de quarantena per possible contagi per coronavirus o que pertanyen a grups de risc, com els més grans de 65 anys o persones amb problemes de salut cardiorespiratòria i, sobretot, aquells que tinguin més dificultat per proveir-se.

En aquest article es tractaran una sèrie de recomanacions d’hàbits d’higiene i consum, i també alguns remeis casolans. Està especialment dirigit a aquests col·lectius més vulnerables a la pandèmia, perquè mantinguin un somriure cuidat i bonic i puguin evitar, en la mesura del que sigui possible, desplaçaments al dentista fins que es normalitzi la situació.

La higiene

Els experts en psicologia i altres àmbits ressalten la importància de mantenir unes rutines de tasques diàries per portar millor el confinament; en aquest sentit, cal recordar la crucial importància d’una estricta rutina diària d’higiene bucodental, ara més que mai, ja que la situació ens pot portar a descuidar-la.

Prevenció d’afeccions

Una negligència en la rutina d’higiene pot afectar l’equilibri bacterià de la boca i derivar en problemes comuns com la transformació de la placa en tosca, la càries, o les malalties de les genives, que poden desencadenar problemes més greus.

Per prevenir aquesta mena d’afeccions, el més important és raspallar-se les dents, amb un raspall net (i amb les serres sense desgastar), almenys durant dos minuts al dia després de cada àpat.

Material d’higiene bucal en condicions

Raspalls de dents

Si ens trobem amb la impossibilitat de fer servir un raspall en bones condicions, la primera opció que cal valorar és mirar de comprar-ne un telemàticament, ja que aquests dies les farmàcies i altres comerços fan lliuraments a domicilio, i aprofitar per adquirir també col·lutori, pasta i fil dental.

La segona opció és desinfectar el raspall amb desinfectants disponibles a mercat sota la recomanació del dentista. Aquí es descriu com cal netejar un raspall de dents elèctric.

Com a última opció, i només en casos d’extrema necessitat, farem servir desinfectants casolans, cosa que no és recomanable, ja que poden danyar les dents i irritar les mucoses. Per fer-ho, podem submergir el raspall durant un parell d’hores en vinagre blanc o aigua oxigenada i després esbandir-lo amb aigua. Però cal fer-ho només de manera excepcional (per exemple, si s’acaba de passar la malaltia), ja que pot causar més perjudicis que beneficis si es fa de manera habitual com ho comentem en aquest article.

Pasta de dents

Amb una petita quantitat de pasta de dents en cada raspallat (de la mida d’un pèsol per a adults i d’un gra d’arròs per a nens petits) n’hi ha prou.

L’ús de pastes amb fluor ajuden a prevenir les càries.

Amb el creixement de la consciència ecològica estan apareixent multitud de receptes casolanes de pastes de dents ecològiques de tendència vegana i cruelty free i les marques també responen amb productes adaptats a aquestes tendències.

La recepta de pasta dental casolana més típica és oli de coco i bicarbonat sòdic a parts iguals, afegint-hi unes gotes d’olis essencials vegetals.

Col·lutori bucal

En cas que el col·lutori bucal se’ns acabi i no puguem comprar-ne més, podem fer servir vinagre de poma diluït en aigua. El vinagre de poma té propietats beneficioses per a les dents, però tampoc no se’n pot abusar, perquè la seva gran acidesa pot acabar danyant les dents.

En resum, aquesta mena de remeis casolans és millor evitar-los, sempre que es pugui optar per les solucions del mercat que s’han creat per a un ús específic, perquè les dosis dels components estan estudiades per tractar les particularitats del tipus de boca de cada persona. El nostre dentista ens pot indicar quin producte necessitem en cada cas.

Altres materials a la boca

Tot el que és susceptible d’entrar a la boca ha d’estar al més net possible per evitar l’entrada de patògens nocius al nostre organisme, començant per unes mans ben netes a l’hora de fer servir, per exemple, el fil dental.

Si portem pròtesis, implants o fem servir fèrules dentals, és important mantenir-les netes, ja que n’augmentarem la vida útil i evitarem infeccions.

Consum

Què i com consumim influeix directament en la nostra salut bucodental.

El més important és:

 • portar una dieta equilibrada
 • hidratar-se suficientment
 • fer exercici físic
 • descansar prou temps
 • no fumar
 • no abusar de l’alcohol

En definitiva, tenir uns hàbits de vida saludables.

Hi ha aliments que ens poden ajudar a cuidar les dents. Això no vol dir que substitueixin el raspallat i altres accions d’higiene dental, però sí que complementen la neteja i en alguns casos són imprescindibles per a la salut.

Aliments beneficiosos per a la boca

 • Aigua: és fonamental estar ben hidratats perquè el cos en general i la boca en particular funcionin correctament.
 • Fruita: a banda de la hidratació també aporta vitamines. A més, la fructosa no és tan perjudicial com altres sucres processats.
 • Làctics i derivats: redueixen els nivells d’acidesa a la boca.
 • Verdures riques en fibra: ajuden a netejar les dents i remoure la placa. Per exemple, la pastanaga o l’api.
 • Té verd i negre: combaten els bacteris de la placa.

Aliments potencialment nocius si se n’abusa

 • Gel i aliments freds: ens poden afectar si tenim les dents sensibles.
 • Aliments cítrics: poden alterar el ph de la boca.
 • Begudes carbonatades, incloses les light.
 • Alcohol
Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques