Tornar al Blog

Tosca negra: causes i com es pot elimina

Tosca negra: causes i com es pot eliminar
07/04/2020 |

La tosca, també conegut per “càlcul dental” o “odontolito”, és una substància mineralitzada i dura que s’acumula sobre les dents quan no s’elimina la placa bacteriana. Apareix tant per fora com per dins de la línia de les genives, i la seva posició pot afectar en el seu color. En particular, la tosca negra en les dents generalment apareix sota les genives.

Cómo se forma el sarro

Es forma a partir de la placa bacteriana, però té una textura diferent i no és fàcil d’eliminar. La placa és una barreja de saliva, bacteris, aliments i àcids que els bacteris produeixen a partir del sucre i el midó. És enganxosa, però un raspallat regular i l’ús del fil dental l’eliminen. Si no s’elimina, la placa s’endureix i es forma la tosca.

La tosca només es pot eliminar a la consulta dental; un cop s’ha format, ni el raspallat ni l’ús del fil dental no l’eliminen. Tant la placa com la tosca irriten les genives i causen inflamació, que pot derivar en la malaltia de les genives.

Causes del color de la tosca negra

El color de la tosca depèn de l’edat i d’on apareix a la boca. La tosca sobre la línia de les genives, que també s’anomena càlcul supragingival, és groga o torrada. Sovint apareix on la saliva flueix cap a la boca, com és la superfície interna de les dents frontals inferiors i la superfície externa dels molars.

El càlcul subgingival és la tosca que apareix sota la línia de les genives, que pot ser marró, negre o verd. No obstant això, totes les formes de tosca s’enfosqueixen i s’expandeixen de mida amb el temps.

La principal causa de la tosca negra en concert, es deu al fet que en començar a aparèixer per sota de la línia de les genives i expandir-se cap a fora està en contacte amb altres substàncies que afegeixen pigment a la seva composició, a diferència d’altres varietats de carrall més clareta.

Altres causes que poden estar relacionades amb l’aparició de la tosca negra poden ser:

Hem enllaçat la llista de causes relacionades amb articles d’aquest blog que tracten aquestes afeccions en major profunditat. Aquestes afeccions al seu torn poden ser conseqüència o veure’s agreujades per l’aparició de la tosca negra.

De què està formada la tosca negra

Les substàncies que fan que el carrall prengui aquest to negre són:

  • Sagni
  • Subproductes hemàtics
  • Líquid gingival crevicular

La tosca està formada per bacteris morts mineralitzats i proteïnes salivals. La tosca que hi ha a sota de la línia de les genives també està exposada a la sang, els subproductes sanguinis de la descomposició i el líquid del solc gingival, que és el líquid que flueix entre les genives i les dents al solc o la bossa, per això el color és més fosc.

Com es pot prevenir i eliminar la tosca negra

Els higienistes dentals i els professionals dentals poden eliminar la tosca negra fent servir eines manuals (curetes) i instruments ultrasònics que, mitjançant microvibracions, descomponen el material mineralitzat.

Es pot prevenir l’acumulació de placa i tosca amb una bona higiene dental, raspallant-se dues vegades al dia amb pasta de dents i fent servir fil dental. De la mateixa manera, visitar un dentista cada sis mesos, o amb la freqüència recomanada, per fer una revisió i una neteja professional també ajuda a controlar l’acumulació.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques