Tornar al Blog

Les malalties més comunes de les genives

malalties de les genives: pacient en dentista
02/05/2019 |

La geniva forma part del teixit tou de la boca. Rodeja les dents i, com que està molt unida a l’os subjacent, les protegeix en la fricció dels aliments.
Aquestes són les malalties que més afecten les nostres genives:

Malaltia de les genives

La malaltia de les genives comença amb una inflamació, que pot progressar fins a afectar l’os que rodeja i sosté les dents. La causen els bacteris de la placa, pel·lícula enganxosa i incolora que es forma constantment sobre les dents. Si aquesta placa no s’elimina rentant-se les dents i amb fil dental es pot acumular i infectar en forma de carrall no només les genives, sinó també l’os que sosté les dents, i pot causar que es comencin a moure, caiguin o calgui extreure-les.

Malaltia de les genives lleu: Gingivitis

La gingivitis és la forma més lleu de malaltia de les genives. Fa que les genives es tornin vermelloses, s’inflamin i sagnin fàcilment. Generalment en aquesta etapa hi ha poca molèstia o no n’hi ha cap. Sovint la causa una higiene inadequada o deficient. És reversible amb tractament d’higiene professional i un bon manteniment oral a casa.

Enfermedad de las encías grave: Periodontitis

La gingivitis que no es tracti pot avançar en periodontitis. Amb el temps, la placa es pot estendre i créixer per sota de la línia de les genives, i arribar a descompondre i destruir els teixits i l’os que sosté les dents. Les genives se separen de les dents i formen bosses que s’infecten. A mesura que la malaltia avança, les bosses es fan més profundes i destrueixen més teixit i os. Sovint, aquest procés destructiu té símptomes molt lleus. Eventualment, les dents es poden afluixar i es poden haver d’extreure o caure, directament.
Hi ha moltes formes de periodontitis. Les més comunes són les següents:

  • La periodontitis agressiva la pateixen pacients clínicament sans. La principal característica és una pèrdua ràpida d’os.
  • La periodontitis crònica produeix inflamació als teixits de suport de les dents, i una pèrdua progressiva d’inserció i os. Aquesta és la forma més freqüent de periodontitis i es caracteritza per la formació de bosses i/o recessió de la geniva. La pèrdua d’inserció normalment és lenta, però pot haver-hi períodes de progressió ràpida.
  • La malaltia periodontal necrosant és una infecció caracteritzada per la mort dels teixits gingivals, el lligament periodontal i l’os alveolar. Aquestes lesions s’observen amb més freqüència en individus amb afeccions sistèmiques com la desnutrició i la immunodepressió.

Altres malalties que afecten les genives

La gingivitis i periodontitis són les malalties més comunes, però hi ha també unes altres que afecten directament les nostres genives:

  • Si la periodontitis es produeix en un implant dental en comptes d’en una dent natural se la denomina periimplantitis.
  • Hi ha infeccions de fongs poden danyar les nostres genives com la candidiasis. Se solen produir per un excés de azucar en la saliva, que serveix com a aliment per al fong.
  • Dents de fumador, a part d’altres conseqüències negatives per a la salut, el consum de tabac afavoreix la retracció del teixit gingival.

 

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques