Tornar al Blog

Neteja dental per a nens: quan s’ha de fer

Neteja dental per a nens
19/05/2021 |

Hi ha el dubte de si s’ha de fer neteja dental en infants de manera professional o si n’hi ha prou amb mantenir uns bons hàbits d’higiene dental, des de quina edat s’ha de fer i si hi ha diferències amb les neteges que s’apliquen en adults. En aquest article t’ho expliquem en detall.

És recomanable fer neteges dentals professionals a infants?

És molt important que els infants comencin de manera correcta el camí per tenir uns bons hàbits de salut bucal. Naturalment, cal ensenyar-los a raspallar-se les dents i fer servir el fil dental correctament cada dia, però cal recordar que els infants també necessiten que els netegin les dents de manera professional, de manera regular, si tenen tosca acumulada entre les dents. De fet, la neteja dental professional és tan per als infants com per als adults.

Tant els infants com els adults s’han de fer una neteja dental almenys un cop l’any si l’odontòleg ho considera així. De fet, és especialment important per als infants, ja que probablement no es raspallin les dents tan a fons com els adults i això pot provocar acumulació de placa i, en conseqüència, aparició de càries.

Com es fa una neteja dental en general?

Ja sigui per a un adult o per a un infant, la neteja professional de les dents generalment implica que un higienista dental o un odontòleg faci servir un instrument dental ultrasònic per eliminar la placa i la tosca acumulades a la superfície de les dents, juntament amb un tipus especial de pasta de dents arenosa per polir l’esmalt de les dents i eliminar, d’aquesta manera, les taques.

Hi ha diferències entre les neteges dentals d’infants i adults?

Hi ha algunes diferències entre les neteges professionals per a adults i per a infants.

A continuació n’expliquem algunes:

Educació

Encara que els dentistes acostumen a estar atents a malalties com la malaltia de les genives o la retracció de les genives en els pacients adults, els infants tenen un conjunt diferent de problemes. Els dentistes pediàtrics busquen senyals que els indiquin que l’infant s’està raspallant i fent servir el fil dental correctament i, si no és així, el dentista es pren el temps per ensenyar a l’infant com es pot cuidar millor les dents i les genives.

Fer servir fil dental (o no)

És important ensenyar als nens com s’han de raspallar les dents i fer servir el fil dental correctament. És possible que no calgui fer servir fil dental fins que l’infant tingui prou edat per necessitar-ho, ja que els infants molt petits tenen molt espai entre les dents de llet, algunes de les quals poden haver sortit i d’altres no. Això també és vàlid per a les visites al dentista. És possible que els infants no necessitin que es netegin les dents amb fil dental durant una neteja professional I, en funció de l’edat i l’eficàcia del raspallat, és possible que no calgui eliminar l’acumulació amb un instrument sònic.

Erupció de les dents de llet

A diferència dels dentistes que treballen amb pacients adults, un dentista pediàtric generalment verificarà si les dents d’un infant estan sortint correctament o no. Per a les dents que encara no han sortit a través de la superfície de les genives, és possible que es necessiti una radiografia per assegurar-se que estan col·locades correctament.

En definitiva, raspallar-se regularment les dents a casa és important, però potser no n’hi ha prou per mantenir les dents i les genives sanes i fortes. Des d’una edat primerenca, els infants necessiten començar a desenvolupar l’hàbit d’anar al dentista.

A quines edats és convenient fer neteja dental en infants?

En les primeres cites de l’infant a la consulta dental segurament no caldrà fer una neteja. El que sí que farà el dentista és buscar signes de problemes i problemes en desenvolupament. A més. farà un seguiment per assegurar-se que els pares ajuden l’infant a raspallar-se i cuidar les dents de manera correcta.

Des de la primera visita en endavant, els infants han d’anar al dentista cada sis mesos per a revisió i neteja dental si cal. Aquesta pràctica s’ha d’estendre fins a l’edat adulta i per la resta de la seva vida. En pacients que lluiten contra la malaltia de les genives o que son propensos a desenvolupar càries necessiten programar cites amb més freqüència.

Nueva llamada a la acción
Resuelve tus dudas sobre odontopediatría
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques