Tornar al Blog

Què és un curetatge dental? Definició

curetatge dental
29/10/2019 |

El curetatge dental o raspat és una neteja professional més profunda que es fa a la clínica quan no n’hi ha prou amb la neteja diària per eliminar la placa bacteriana o tosca i per evitar malalties de les genives com la gingivitis i la periodontitis.

Quan i per què es recomana un curetatge dental

La malaltia de les genives sovint la causa una acumulació de bacteris denominada placa bacteriana i la millor manera d’eliminar-la és raspallant-se les dents tres vegades al dia. Però tot i fer un bon raspallat, sempre hi haurà àrees difícils d’arribar-hi i, per tant, difícils de mantenir netes.

En aquestes àrees, els bacteris es poden acumular i eventualment mineralitzar per formar un dipòsit dur i crostós anomenat càlcul o tosca, que és impossible d’eliminar amb el raspallat.

Per reduir el risc de malaltia de les genives o per ajudar a evitar que es torni més greu, l’odontòleg li pot recomanar que es faci una neteja professional profunda, anomenada curetatge o raspat, a més d’un allisat radicular per netejar les dents i les genives adequadament.

En què consisteix: el tractament pas a pas

La primera etapa del curetatge o raspat elimina els dipòsits de placa i tosca. Sovint es fa servir un raspador d’ultrasò per eliminar primer la major part de la tosca, seguit d’instruments de mà especialitzats per raspar les restes restants.

El pas següent consisteix a polir les dents, tant en la part coronal com a l’arrel perquè la superfície sigui completament llisa. Tot i que el polit elimina les taques i deixa les dents netes i brillants, no és només un procediment estètic, també allisa les petites imperfeccions i taques de textura rugosa per protegir contra l’acumulació de placa.

Cada quant es fa el raspat i l’allisat radicular?

Segons el grau de malaltia periodontal present, l’odontòleg serà qui aconselli amb quina freqüència s’han de fer els curetatges. És important recordar que aquesta mena de tractaments són un complement a una bona rutina diària de salut bucodental, i mai no ha de substituir el raspallat.

Si es visita el dentista regularment, el tractament de raspat i polit serà breu i indolor, ja que la placa es mantindrà a ratlla regularment sempre que, com ja s’ha dit, es raspalli i es faci servir fil dental de manera efectiva diàriament.

Diferències entre curetatge i neteja dental professional

Una neteja professional profunda és un tractament no invasiu que elimina les acumulacions de tosca adherides a la superfície de la dent al nivell del marge de les genives, de manera que s’evita que s’acumulin i envaeixin l’interior de la geniva. En canvi, un tractament de raspat i allisat radicular o curetatge ja no és un tractament preventiu, sinó que es fa quan la placa ha arribat fins a les arrels de les dents. Sovint s’ha danyat l’estructura òssia que subjecta les dents, cosa que potencialment pot afavorir que es perdin.

.

El tractament de curetatge generalment requereix l’ús d’un anestèsic local, ja que podria ser un procediment dolorós en introduir les eines necessàries per netejar el càlcul per sota de la línia de les genives.

Per a la majoria dels pacients, aquesta mena de tractament es fa en intervals de sis mesos, tot i que alguns pacients poden necessitar-los amb més freqüència, sobretot al començament, per aconseguir l’estabilitat de la malaltia de les genives.

 

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques