Tornar al Blog

Inhaladors i asma: com pots mantenir una bona salut bucodental

Inhaladors i asma: com pots mantenir una bona salut bucodental
22/03/2023 |

L’asma és una malaltia pulmonar crònica que afecta 300 milions de persones arreu del món. Aquesta malaltia no tan sols repercuteix en la qualitat de vida dels pacients, sinó que també pot desencadenar problemes bucodentals. A l’article següent analitzarem el paper dels inhaladors en el tractament de l’asma i discutirem les mesures preventives necessàries per garantir una higiene bucal òptima en aquests pacients. 

Efectes dels inhaladors en la prevalença de la càries dental

Els efectes negatius que provoca la presència de càries dental inclouen dolor, disfunció, mala aparença i problemes de desenvolupament de la parla. En aquests efectes, els inhaladors hi tenen un paper important, ja que en disminuir la secreció salival afavoreixen un ambient idoni perquè creixin i es multipliquin els microorganismes que causen la càries dental. 

Per això, els infants que utilitzen inhaladors per a l’asma tenen més prevalença de càries dental, la qual augmenta amb la gravetat de l’asma bronquial en comparació amb infants sans. 

Relació entre els fàrmacs per a l’asma i les malalties bucodentals     

A més dels inhaladors, hi ha altres factors, com els fàrmacs que es recepten per tractar l’asma, que poden incrementar el risc de càries, l’erosió dental, la malaltia periodontal i la candidiasi oral.

El principal mecanisme implicat és la reducció del flux salival, tot i que n’hi ha d’altres, com ara:

 • El pH àcid a la cavitat oral induït pels medicaments inhalats          
 • La mala higiene bucal
 • El consum de begudes ensucrades i àcides 
 • El reflux gastroesofàgic  
 • El deteriorament de la immunitat local

En definitiva, l’asma està implicada en la gènesi de les malalties bucodentals tant de manera directa com indirecta per efecte dels fàrmacs que es fan servir per tractar-les. Les mesures orals preventives s’han de tenir molt en compte en els pacients que pateixen asma.             

Importància de la saliva en la protecció bucal i la relació que té amb l’asma 

La saliva està formada per aigua i una varietat de diferents components que permeten protegir la boca contra els microorganismes, lubricar els aliments durant la masticació i protegir les estructures dentals.            

Funcions fisiològiques de la saliva

Les funcions fisiològiques de la saliva són:

 • Proporcionar aliment a la microbiota oral.
 • Transportar factors antimicrobians.
 • Contribuir a l’equilibri entre els diferents microorganismes presents a la cavitat oral (a la boca s’han identificat més de 700 espècies bacterianes diferents).        

La saliva ajuda a mantenir un pH neutre a la cavitat oral. El flux salival permet fer una neteja mecànica de les restes d’aliments o dels agents microbians, i l’esbandida oral està relacionada amb la taxa de secreció de saliva. Aquestes condicions s’alteren amb l’asma, ja que els medicaments produeixen un efecte negatiu en la taxa de producció de saliva i molts d’aquests inhaladors tenen un pH baix. 

A més, pel fet que la teràpia inhalada sovint es pren tot just abans d’anar a dormir, sense que hi hagi cap mena d’higiene bucal posterior ni  moviments masticatoris, els mateixos medicaments podrien augmentar el dany a la cavitat oral.          

Candidiasis orofaríngia: com es pot evitar que afecti pacients amb asma

La candidiasi orofaríngia és comuna en persones que fan servir corticoides nebulitzats i hi ha una relació aparentment directa entre les dosis altes i el temps d’exposició. La candidiasi oral generalment inclou símptomes com una sensació desagradable a la gola i a la boca.            

Per minimitzar la incidència de candidiasi oral es poden seguir moltes mesures preventives, com ara:                  

 • Esbandir-se la boca.
 • Administrar medicaments antifúngics de manera tòpica. 
 • Fer servir medicaments que ajudin a estimular la secreció de saliva en pacients amb flux salival baix. 
 • Mastegar xiclets sense sucre. 

Medicaments per a l’asma i l’erosió dental

L’erosió dental es caracteritza per la pèrdua de les capes d’esmalt i dentina de les dents a causa de l’acció dels àcids. El llindar de pH perquè es desmineralitzi l’esmalt dental està per sota de 5,5. 

Els medicaments per a l’asma poden provocar més risc d’erosió dental, ja que es redueix la protecció salival contra els àcids dels refrescos, els sucs de fruita i els suplements dietètics, i fins i tot dels àcids gàstrics quan hi ha reflux gàstric.                            

A més, els fàrmacs principals per a l’asma, especialment els que són en pols, creen un pH inferior a 5,5, que és el nivell crític per dissoldre els components de l’esmalt. Esbandir-se la boca després de fer servir inhaladors també és útil per tractar i prevenir l’erosió dental. 

Periodontitis en pacients asmàtics  

El periodont de les dents està format per la geniva que les envolta, el ciment que es localitza a la rel, l’os alveolar on estan allotjades i el lligament periodontal que uneix tots els components. La forma inicial de la malaltia periodontal és la inflamació de les genives, també coneguda com a gingivitis. En aquest estadi les genives s’inflamen, es tornen més vermelles i sagnen amb facilitat. La salut periodontal sembla estar fortament relacionada amb un flux de saliva adequat. La periodontitis es un estadi més greu de la malaltia periodontal i es caracteritza per la pèrdua d’inserció de les dents.     

L’afectació periodontal en pacients amb asma es podria deure als efectes secundaris dels fàrmacs per a l’asma. La causa principal del deteriorament del teixit periodontal és que quan hi ha sequedat bucal, l’efecte protector de la saliva es redueix. Això pot ser provocat per la respiració bucal, l’alteració de la composició de la saliva o la reducció del flux salival.  

No tan sols l’asma, sinó també la rinitis al·lèrgica i altres malalties respiratòries que afavoreixen la respiració bucal podrien tenir un paper important en el desenvolupament de les malalties periodontals.              

En definitiva, l’educació bucodental de les persones amb asma és molt important per mantenir la salut bucal. En particular, la higiene bucal, els hàbits alimentaris correctes i l’ús adequat dels inhaladors són fonamentals.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques