Tornar al Blog

Menjar entre hores: danya les dents?

Menjar entre hores: danya les dents? - Adeslas Dental
28/06/2023 |

Actualment, els experts en nutrició recomanen fer de 3 a 5 àpats diaris. No obstant això, picar o menar entre hores és un hàbit que pot resultar força freqüent. La càries dental és una malaltia crònica molt prevalent i les seves conseqüències poden provocar molt dolor. Milions de persones arreu del món han perdut les dents per la càries dental, cosa que impacta considerablement en l’autoestima i la qualitat de vida.                   

Perjudica les dents picar entre hores? Per què?     

Els sucres són la causa etiològica i dietètica més important pel que fa a l’aparició de càries dental. El consum freqüent de snacks i entrepans, és a dir, el consum constant de carbohidrats en els refrigeris que ingerim entre àpats, augmenta el risc d’aparició de la càries dental.             

La càries dental comença quan els carbohidrats simples fermenten a la boca pels bacteris que hi ha a la cavitat oral, que s’acumulen en una matriu densa anomenada placa bacteriana. Aquesta malaltia es produeix per una disminució del pH a la boca —l’àcid fa que l’esmalt es danyi i els bacteris puguin envair capes més profundes de les dents—, i pot provocar fins i tot la pèrdua d’alguna peça dental.                    

El pH de la boca s’altera en gran part per l’alimentació, tant pel tipus d’aliments que ingerim com per la freqüència amb què ho fem. 

La disminució del pH que condueix a la formació de càries dental està relacionada principalment amb dos factors: el tipus i la freqüència de consum de carbohidrats, juntament amb la composició microbiana del biofilm dental i salival. 

  • Segons el tipus d’aliment: els sucres són els que condicionen més l’estat de l’esmalt de les dents, juntament amb els aliments àcids, com ara els sucs o les begudes carbonatades.            
  • Segons la freqüència de la ingesta: quan ingerim aliments es produeix una baixada de pH, cosa que automàticament provoca que l’esmalt es debiliti. Tanmateix, el nostre organisme és capaç de recuperar-se de manera natural en aproximadament 20 minuts.   
Nueva llamada a la acción
Todo sobre blanqueamientos dentales

Com es pot cuidar la salut bucodental sense haver de deixar de picar entre hores 

Per assegurar-nos de cuidar la salut bucodental sense haver de renunciar a picar entre hores, es important seguir aquestes recomanacions:   

  • Mantenir una bona higiene bucodental amb productes rics en fluor que protegiran les dents després de cada ingesta.
  • Controlar el tipus d’aliments que ingerim durant aquests períodes. 

Si tenim desig, per exemple, de menjar coses dolces, millor fer-ho en una sola presa que en múltiples vegades al llarg del dia. El problema és que hi ha poca informació sobre la quantitat de sucre que es consumeix i els patrons de consum en els diferents països. És per això que no es pot demostrar una relació entre l’aparició de càries i la quantitat de sucre que es consumeix.                 

S’ha observat en diversos estudis que, quan la ingesta de sucre supera els 15 o 20 quilos per persona l’any, hi ha una clara relació amb l’augment de la prevalença de la càries.       

Moltes persones se salten àpats com ara l’esmorzar. Ometre àpats podria tenir una influència directa en el consum de carbohidrats refinats. Aquestes persones tenen més probabilitat de prendre un refrigeri amb un contingut més alt en sucre que qualsevol altre tipus de menjar. Una opció saludable és consumir cereals integrals i productes làctics, ja que ajuden a disminuir la gana.            

No obstant això, el problema principal de prendre refrigeris diverses vegades al dia o picar entre hores és que normalment no ens raspallem les dents per eliminar-ne les possibles restes, cosa que permet que romanguin sobre les dents i generin l’aparició de càries dental si no s’eliminen.                    

En definitiva, tot i que l’ideal seria no picar entre hores i sobretot evitar aliments alts en sucres, sovint és impossible complir-ho. Com a recomanació principal, seria convenient raspallar-se les dents després d’ingerir aliments per prevenir l’aparició de càries i, en conseqüència, problemes bucodentals. 

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques