Tornar al Blog

En què consisteix la neteja dental per ultrasò

neteja dental per ultrasò
27/10/2021 |

La importància de la neteja dental

Mantenir cada dia una rigorosa rutina d’higiene bucodental és fonamental. Cal tenir en compte que la placa dental o biofilm que s’acumula a la boca pot causar càries, malalties de les genives i afectar significativament la salut en general.

Neteja dental professional

Un dels tractaments més aplicats en qualsevol consulta odontològica és la denominada profilaxis dental o, tal com correntment s’anomena, neteja dental.

Els avantatges de dur a terme una neteja dental professional es resumeixen a mantenir un bon estat de salut bucal. D’aquesta manera, s’elimina qualsevol residu bacterià i l’esmalt dental i les genives queden sanes i netes.

La neteja professional elimina la placa bacteriana i les taques superficials, alhora que desinflama les genives i protegeix l’esmalt de les dents.

Ús de la neteja dental amb ultrasò

La neteja dental amb un aparat d’ultrasons és una tècnica de neteja dental molt avançada que fa servir ondes d’alta freqüència per trencar el càlcul o tosca que s’acumula sense fer malbé l’esmalt dental:

  1. El dispositiu ultrasònic combina vibració i un raig d’aigua a pressió per eliminar las calcificacions i la placa bacteriana. 
  2. El raig d’aigua que flueix per l’extrem de la punta ajuda a eliminar les restes de la tosca eliminada i això evita que el raspador se sobreescalfi.
  3. Quan s’ha eliminat tot el càlcul amb aquest aparat d’ultrasons, es poleix la dent amb una pasta abrasiva que la deixarà llisa, sense tincions i que li fa tornar el seu color original.

Per tal d’eliminar aquests dipòsits de tosca sobre les dents, els odontòlegs i higienistes sempre emprat uns instruments denominats curetes que els ajuden a eliminar físicament aquests dipòsits. En el passat, això sempre s’ha fet de manera manual. Ara, però, gràcies als raspadors ultrasònics ha canviat la manera com es du a terme la neteja o tartrectomia. 

Pel que fa a pacients amb periodontitis, l’ideal és combinar la neteja ultrasònica amb el raspat manual per obtenir uns efectes òptims. El raspador ultrasònic està dissenyat principalment per eliminar grans dipòsits de càlcul dental, amb el qual s’elimina de manera manual qualsevol petit rastre de tosca que quedi, sobretot en zones de difícil accés.

Diferències de la neteja dental per ultrasons respecte de la neteja dental manual

  • Fent servir els aparats d’ultrasons per efectuar una higiene dental, la durada del tractament de mitjana demana un terç menys de temps que la neteja manual amb curetes
  • D’altra banda, l’odontòleg o higienista dental ha d’aplicar menys força sobre l’instrument, ja que el raspador, a través de les vibracions que emet i del raig d’aigua que expulsa, fa bona part de la feina. És per això que la majoria dels pacients experimenten una poca o nul·la molèstia durant tot el procés.
  • Els pacients que tenen una quantitat significativa de tosca o acumulació de càlcul es poden beneficiar enormement de la neteja ultrasònica, ja que és una de les eines més efectives per eliminar taques antigues i difícils d’extreure, com ara les causades pel cafè o el tabac. 
  • El flux d’aigua que emet l’aparat, el rang de potència i la freqüència de les vibracions de la punta es poden ajustar per ajudar a pacients que pateixen molta sensibilitat

En definitiva, la neteja ultrasònica ha proporcionat una manera més ràpida i eficient perquè els professionals netegin les dents dels pacients i minimitzin la incomoditat que puguin sentir mentre es netegen la boca.

I cal no oblidar la neteja dental a casa

La funció preventiva del tractament de neteja dental es complementa amb la higiene diària: el raspall, l’ús del fil dental i els glopejos bucals.

La raspallada té un paper vital en el manteniment d’una bona salut bucal i en la lluita contra l’acumulació de placa. Un dels errors que més cometen els pacients és la quantitat de temps que dediquen a raspallar-se les dents. Les dents s’han de raspallar durant dos minuts sencers i tres vegades al dia, cosa que pot semblar molt de temps però que, de fet, és essencial quan es tracta de protegir les dents i evitar que surti tosca. A més, ens hem d’assegurar que no ens raspallem les dents amb massa força. Pot semblar que raspallant-se més fort s’eliminen més restes de menjar, però això pot fer malbé les genives i desgastar l’esmalt de les dents. Així, doncs, ens ho hem de prendre amb calma i fer servir un raspall de dents amb cerres suaus. 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques