Tornar al Blog

Tipus de periodontitis i símptomes

14/07/2021 | Tractaments

La periodontitis és una infecció de les genives que danya els teixits tous i destrueix l’os que sosté les dents. La periodontitis pot fer que les dents s’afluixin i arribin a caure.

En la majoria dels casos, la periodontitis comença per l’acumulació de placa, pel·lícula adhesiva formada principalment per bacteris. Si no s’elimina, la malaltia progressa.

La placa s’endureix sota la línia de les genives i es transforma en tosca (càlcul), que és més difícil d’eliminar i està plena de bacteris. La tosca no es pot eliminar amb el raspallat i l’ús del fil dental; es necessita una neteja dental professional per eliminar-la.

Hi ha diversos tipus de periodontitis. Els tipus més comuns inclouen els següents:

Periodontitis crònica

És el tipus més comú. Afecta principalment a adults, tot i que els nens i els adolescents també en poden tenir. Està causada per l’acumulació de placa i implica un deteriorament lent que pot millorar i empitjorar en el temps, però que finalment causa destrucció a les genives i els ossos i pèrdua de dents si no es tracta.

Generalment apareix a partir dels 35-40 anys. Aquest tipus de periodontitis està precedida de la gingivitis que no s’ha tractat a temps. Si es detecta una inflamació i rojor de les genives, a més d’un sagnat habitual durant el raspallat és important acudir al nostre dentista, ja que pot ser causa d’una periodontitis futura.

Hàbits nocius com fumar o beure alcohol poden agreujar la situació d’aquesta malaltia. A més, les persones diabètiques poden ser més propenses a patir aquesta malaltia bucal. Cal recordar que la periodontitis no afecta a totes les dents ni adults per igual, ja que els bacteris que es troben en la nostra boca poden influir de diverses maneres en el desenvolupament d’aquesta patologia

Periodontitis agressiva

En general, comença a la infantesa o al començament de l’edat adulta i només afecta un petit nombre de persones. Té un factor genètic important i provoca una progressió ràpida de pèrdua òssia i dental si no es tracta.

La prevenció és la millor manera de tractar aquesta malaltia, ja que pot implicar una severa destrucció del teixit periodontal d’una manera molt ràpida.

Per a prevenir la periodontitis agressiva, a més de seguir unes bones pautes d’higiene bucodental de manera diària, és convenient que, si es coneix que familiars pròxims pateixen o han patit aquesta patologia, acudeixi al seu dentista tan aviat com li sigui possible perquè el professional pugui avaluar el seu cas concret i oferir-li un tractament concorde a les seves necessitats. És important tractar aquesta malaltia com més aviat millor.

Malaltia periodontal necrosant

Es caracteritza per una ràpida destrucció i debilitació del teixit de les genives, els lligaments periodontals i l’os de suport per falta de subministrament de sang (necrosi), cosa que resulta una infecció greu. Aquest tipus generalment es dona en persones amb un sistema immune deprimit, com la infecció per VIH, el tractament del càncer o altres causes, i la desnutrició.

La millor manera de prevenir la periodontitis és seguir uns hàbits de bona higiene oral, cosa que significa:

  • Raspallar-se les dents durant dos minuts almenys dues vegades al dia, al matí i abans d’anar a dormir.
  • Fer servir fil dental almenys un cop al dia.
  • Visitar regularment l’odontòleg per fer neteges, una o dues vegades l’any. Si hi ha factors de risc que augmenten les probabilitats de desenvolupar periodontitis, com tenir la boca seca, prendre certs medicaments o fumar, és possible que la necessitat d’una neteja professional sigui més freqüent
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques