Tornar al Blog

Consells per triar la fèrula dental

Consells per triar la fèrula dental
14/10/2021 |

Hi ha unes quantes menes de protectors i fèrules bucals que es poden adquirir en diversos establiments com farmàcies o clíniques dentals, en funció del tractament o afecció perquè s’hagi de fer servir la fèrula. En aquest article parlem de tot això, però comencem pel principi:

Què són i per a què serveixen les fèrules dentals?

Les fèrules dentals es fan servir per tractar diferents afeccions com poden ser el bruxisme o l’apnea del son i els roncs.

Els protectors bucals i les fèrules creen una barrera física entre les dents superiors i inferiors per protegir-les de danys més considerables com són les fractures o el desgast. 

Menes de protectors

Protectors esportius

Si bé tant les fèrules de descàrrega com els protectors esportius protegeixen les dents, ho fan de maneres diferents. Un protector esportiu o protector bucal protegeix les dents mentre es practiquen esports de contacte, com ara la boxa o el rugbi. Són de goma o plàstic i en la consulta dental, l’odontòleg el pot prescriure ajustat a la mida de la boca

Aquests protectors cobreixen tant les dents com les genives per evitar lesions en els llavis, les genives i les dents, com també per absorbir l’impacte de cops i caigudes.

A la farmàcia també hi ha una mena de protectors bucals estàndard que normalment s’ajusten per mitjà de la calor, però és probable que no quedin tan ben encaixats com uns que estan fets a mida

Els que estan fets a mida ofereixen:

  • comoditat
  • un ajust perfecte
  • una major protecció

Fèrules dentals de descàrrega

D’altra banda, una fèrula de descàrrega nocturna evita que carrisquegin o s’apretin les dents de manera inconscient mentre es dorm, afecció que està molt relacionada amb l’estrès i l’ansietat.

Moltes persones desconeixen l’afecció denominada bruxisme, en què es carrisquegen o s’apreten les dents mentre es dorm. De vegades, les persones ho noten quan es desperten amb dolor a la mandíbula, però en general no es detecta fins que el dentista veu l’esmalt de les dents desgastat durant una revisió a la consulta dental, entre altres símptomes. En alguns casos, el carrisqueig de les dents també pot ser prou fort per despertar la parella.

Els símptomes més comuns del bruxisme inclouen:

  • Esmalt dental gastat
  • Dents sensibles
  • Dolor de mandíbula
  • Músculs de la mandíbula cansats ​​o tensos
  • Mal de cap al despertar
  • Mal de coll o cervicals
  • Interrupció del son

Si no es tracta, el bruxisme pot afectar permanentment les dents, les genives o els implants (en cas que se’n portin). Si se sospita que es pateix bruxisme, el millor que es pot fer és consultar el dentista sobre les diferents possibilitats de tractament. D’entre totes, l’opció més habitual és la fèrula de descàrrega.

Avantatges i inconvenients de les fèrules respecte dels protectors

Les fèrules de descàrrega estan fetes d’un acrílic més dur i s’ajusten amb precisió a les dents superiors o inferiors. A més, són més efectives que els protectors bucals a l’hora de reduir els símptomes del bruxisme. L’únic inconvenient és que solen ser més cares que els protectores esportius.

De mitjana el preu de mercat per a aquesta mena de fèrules ronda els 400 €.
Aquestes fèrules de descàrrega d’ús nocturn com que són personalitzades compleixen millor la seva funció que els protectors esportius bucals o que els protectors nocturns que es compren a la farmàcia. Els protectors comprats a la farmàcia no s’ajustaran a la boca de manera exacta i, doncs, es corre el risc que s’afluixin i fer que la persona en qüestió es desperti. Una fèrula de descàrrega d’ús nocturn personalitzada pot costar més diners, però es dissenyarà específicament per a cada persona d’acord amb les dents de cadascú, fet gràcies al qual s’aconsegueixen cobrir millor les necessitats del pacient.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques