Tornar al Blog

És necessària una fèrula després d’un tractament d’implants dentals?

fèrula de descàrregadesprés d’un tractament d’implants dentals
16/09/2021 |

Carrisquejar i serrar les dents és un hàbit parafuncional anomenat bruxisme. És força comú i pot ser dolorós i destructiu tant per a les dents com per als implants dentals en cas que en portem.                          

Afortunadament, tenim els protectors nocturns que ajuden tothom que serri i carrisquegi les dents mentre dorm a reduir les possibles conseqüències d’aquest hàbit.          

El bruxisme és força comú, de fet, pràcticament tots serrem les dents a la nit, sobretot en etapes de més estrès i ansietat. És possible que ho fem de manera inconscient i ni tan sols ens adonem que el patim.                 

Els símptomes més característics, a més se serrar o carrisquejar, són despertar-se amb mal de cap, mal de mandíbula, dolor facial, cansament per falta de son o, fins i tot, de cervicals.                 

Carrisquejar o serrar les dents ocasionalment pot no ser una preocupació important, però el bruxisme constant a llarg termini pot provocar desgast de l’esmalt dental i fins i tot fractura de les dents, que de vegades si no es poden restaurar es poden perdre.              .

En casos en què ja portem col·locats implants per rehabilitar absències de dents, com que substitueixen dents també poden patir de la mateixa manera i donar lloc a problemes similars. 

Què és una fèrula dental?

Les fèrules dentals són dispositius àmpliament utilitzats en odontologia i normalment estan fabricades amb plàstic o acrílic a mida de cada boca.            

Els objectius per als quals es dissenyen i es fabriquen les fèrules dentals són diversos. Poden servir per alinear les dents en un tractament d’ortodòncia o per protegir la boca d’un impacte en el cas de les fèrules esportives, per exemple.          

Les fèrules de descàrrega 

El tipus de fèrula sobre el qual tracta aquest article s’anomena fèrula de descàrrega i serveix per protegir la boca: dents, geniva, ossos i articulacions, no d’impactes exteriors, sinó de les nostres pròpies forces mastegadores

Les fèrules de descàrrega actuen com una barrera i eviten que hi hagi contacte entre les dents superiors i les inferiors quan s’obre i es tanca la boca.    

Aquesta protecció nocturna ajuda a alleujar la tensió i proporciona un esmorteïment dels músculs de la mandíbula, cosa que ajuda a prevenir els dolors facials i evita el desgast de les dents i de les pròtesis sobre implants en cas que en portem.                      

En aquest altre article pots veure les diferències entre el bruxisme diürn i el nocturn, i alguns consells per combatre’ls.

Fèrules de descàrrega en tractaments d’implants    

Usar una fèrula de descàrrega després d’un tractament d’implants, tant si es pateixi bruxisme com si no, és molt recomanable per evitar que els impactes i la tensió generin estrès i, en conseqüència, desgast. Aquestes fèrules ajuden a protegir tant els implants com les pròtesis que s’hi carreguen a sobre:

  • Les dents tenen més capacitats sensorials que provenen dels receptors de les articulacions, els músculs i el lligament periodontal. Aquestes sensacions permeten a la dent i als músculs funcionar en equilibri amb una acció de les forces mastegadores apropiada.                                            
  • Els implants, a diferència de les dents, no tenen aquest lligament periodontal, per la qual cosa la capacitat sensorial està reduïda i no es percep amb precisió el nivell de les forces de mossegada que es generen. A més, com que no existeix aquest lligament periodontal, no es produeix l’esmorteïment de les forces mastegadores, cosa que pot provocar problemes en els implants. 
  • En el cas de les pròtesis, la porcellana és més fràgil que el nostre esmalt, per la qual cosa s’ha de protegir igual o més. 

En quina fase del tractament d’implants es fa servir la fèrula de descàrrega? 

Mentre dura el tractament implantològic, s’acostumen a portar pròtesis provisionals que poden ser amovibles o fixes de càrrega immediata. Una vegada passat el període d’integració de l’implant a l’os, aquestes pròtesis provisionals se substitueixen per les pròtesis definitives. 

Les fèrules de descàrrega es fan un cop s’han carregat els implants amb aquesta pròtesi definitiva.

Encontrar mi implante dental
Encuentra tu implante dental

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques