Tornar al Blog

Bruxisme: el cruixir de les dents

Bruxisme i ferula
02/04/2019 |

El bruxisme és un hàbit nociu, inconscient, involuntari… i comú. Es calcula que el 30 % de la població pot arribar a patir-ne en algun moment de la vida (el 12 %, mentre dorm). Consisteix a serrar les dents, desplaçar-les cap als costats i/o a fer-les carrisquejar, la qual cosa, a llarg termini, les acaba desgastant. Pot passar durant el dia o mentre dorm, però en qualsevol cas és difícil de controlar perquè la persona no és conscient que ho està fent.

Què ho produeix?

No n’hi ha una única causa, i encara ara hi ha casos en què ni per als especialistes queda clar on és l’origen del problema; però sí que s’han concretat alguns factors de risc que fan possible que aparegui: la genètica hi té molt a veure, i també el fet de tenir les dents alineades malament, patir de maloclusió o no tenir totes les peces dentals. Tot i que el factor més fàcil de prevenir i d’identificar són els problemes d’ansietat i estrès.

Símptomes d’alerta

 Com que les causes que ens porten al bruxisme són moltes, els símptomes que ens han d’alertar de si estem patint aquest problema també són variats, entre els quals:

  • Patir mal de cap, d’orella o de coll quan t’empasses menjar.
  • Sentir malestar a la musculatura del coll i les espatlles.
  • Tenir dificultats per obrir completament la boca.
  • Patir d’insomni.
  • Que les dents siguin sensibles a aliments freds o calents.

Té solució?

 Quan l’especialista diagnostica bruxisme, la primera mesura ha de ser intentar rebaixar el nivell d’estrès i ansietat de les nostres vides, si l’origen del problema és aquest. De vegades, el tractament d’aquests símptomes demana la intervenció d’un psicòleg que ens faciliti tècniques de relaxació efectiva. També és molt útil el tractament amb un fisioterapeuta.
La segona mesura, i en aquesta sí que ens pot ajudar l’odontòleg, és protegir les peces dentals i la musculatura de la boca. Per fer-ho és molt útil usar una fèrula de descàrrega nocturna feta especialment per a nosaltres. Aquestes fèrules eviten que les dents entrin en contacte entre sí, de manera que es pal·lien els símptomes físics del bruxisme. Només un odontòleg pot prescriure l’ús d’aquestes fèrules, supervisar-ne el disseny i ajustar-nos-les a la boca periòdicament.

Com és una fèrula de descàrrega?

 Les fèrules de descàrrega estan fetes d’un material acrílic autopolimeritzable o termopolimeritzable dur. No es fan de materials suaus, com ara resines toves, perquè aquest tipus de materials ens inciten a mossegar-los mentre dormim (com la pipa dels nens) i el que es busca és l’efecte contrari.
Les fèrules de descàrrega són personalitzades. Es fabriquen tenint en compte la dentadura de cada persona. Per a això, el dentista pren mides de la boca, fa un motlle de la mossegada i en crea un altre al laboratori en què es desenvolupa la fèrula. L’objectiu és que aquesta fèrula protegeixi les dents, però sense pressionar les dents ni els teixits tous de la boca.
Quan es té la fèrula, cal sotmetre’s a una sèrie de revisions periòdiques (mensuals, trimestrals o semestrals, segons el cas) per vigilar que continua fent la funció que li correspon.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques