Tornar al Blog

Ronques molt? Remeis per deixar de roncar

remeis per a deixar de roncar
11/10/2022 |

Des d’un punt de vista anatòmic, els roncs estan causats perquè la via aèria superior (el nas i la gola) està parcialment tancada.

Per què ronquem

Mentre dormim, els músculs del coll es relaxen, però a vegades es relaxen tant que les vies respiratòries superiors es tanquen parcialment i es tornen massa estretes perquè hi passi l’aire i això provoca una vibració a la gola i, conseqüentment, el ronc.
Tenir unes amígdales grans, una llengua gran o massa pes al voltant del coll provoca ser més propens als roncs. Raons estructurals com la forma del nas o la mandíbula també poden causar roncs. Finalment, moments especials com l’embaràs, també poden afavorir el ronc.

L’apnea del son i roncar

Els roncs i l’apnea del son estan altament vinculats. L’apnea del son consisteix en la interrupció de la respiració mentre dormim durant períodes curts de temps, cosa que impedeix dormir de manera saludable per refrescar-nos i descansar correctament i, a més, augmenta el risc de desenvolupar una malaltia cardíaca.

A continuació expliquem alguns remeis per a deixar de roncar, però recorda que pots sol·licitar una cita preferent amb un dels nostres especialistes en cas que desitgis una revisió per part d’un professional.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis

Remeis per deixar de roncar

Hi ha un seguit de solucions naturals i canvis en l’estil de vida que et poden ajudar a deixar de roncar.

 • Canviar la posició mentre dorms: Estirar-se sobre l’espatlla fa que la base de la llengua i el paladar tou es quedin a la paret posterior de la gola, i causin un so vibrant mentre dorms. Dormir de costat pot ajudar a prevenir-ho. Col·locar una pilota de tennis a la part posterior del pijama també pot evitar dormir boca amunt. Per això, és aconsellable que sempre que ens anem al llit o que ens despertem ens posem de costat, aquesta és una bona solució per a no roncar.
 • Perdre pes: Tenir més pes al voltant del coll comprimeix el diàmetre intern de la gola, i fa que sigui més provable que es col·lapsi mentre dorms i que ronquis. Una dieta sana i equilibrada, fer esport, evitar menjars copiosos i greixos abans d’anar-nos a dormir, a més de millorar la nostra salut i el nostre benestar, influiran significativament com a solució per a deixar de roncar en dormir.
 • Evitar l’alcohol: L’alcohol i els sedants relaxen els músculs de la part posterior de la gola, per la qual cosa és més probable que ronquis després d’ingerir-ne. Evitar aquest tipus de begudes és una solució per a evitar els roncs. Una vida sana i amb bons hàbits alimentosos és una bona recepta casolana per a reduir o eliminar els roncs.
 • Practicar una bona higiene del son: Els mals hàbits de son com, per exemple, treballar durant llargs períodes de temps sense dormir, poden tenir un efecte similar al del consum d’alcohol. Una bona higiene del somni està molt lligada a la nostra salut i benestar. Per a això, uns bons hàbits de salut, amb una dieta sana i equilibrada i exercici, tal com indicàvem en punts anteriors, afavoreixen notablement la nostra vida i és una solució als nostres roncs.
 • Netejar les fosses nasals: Si els roncs comencen al nas, mantenir oberts els conductes nasals et pot ajudar a disminuir el ronc. Hàbits com fumar irrita la membrana de la mucosa de les fosses nasals, la faringe i bloqueja els vasos sanguinis que estan connectats amb els nostres pulmons. Aquests factors fan que el flux d’aire que respirem pel nas es redueixi considerablement, la qual cosa dificulta la respiració per aquesta via i afavoreix l’aparició dels roncs. Eliminar el cigarret de les nostres vides ens proporcionarà una millor salut, també en el nostre somni.
 • Mantenir-se ben hidratat: Les secrecions al nas i paladar tou es tornen més enganxoses quan s’està deshidratat, i poden provocar més roncs, por això és important que beguis prou líquid. Mantenir-se ben hidratat és una solució per a no roncar, a més de per a mantenir una bona salut bucodental ja que, quan la boca es troba deshidratada, en agregar menys saliva, tendeix a infectar-se i aparèixer més càries.

Recomanacions mèdiques per als roncs

A més dels consells més ‘casolans’ abans citats, existeixen algunes solucions mèdiques a les quals es pot recórrer, sempre que es tracten de casos més extrems i/o síndromes com l’apnea del son, on sempre un especialista ha de ser el que li aconselli el tractament adequat per al seu cas. Vegem alguns exemples:

 • Cintes per al mentó: Coneguts també com a ‘Corretges antirroncs’ es tracten d’uns aparells que subjecten el mentó de manera que mantenen la boca tancada per a evitar els roncs mitjançant aquesta via. Aquest mètode serà eficient sempre que el roncs es produeixi per la boca.
 • Fèrula d’avanç mandibular: Si en el teu cas ronques per la vibració que es produeix en la teva llengua, aquesta opció pot ser la teva solució. Fabricada per un protètic dental, es tracta d’una fongui de plàstic que empeny la mandíbula cap endavant per a facilitar l’espai en la part posterior de la gola. Mitjançant aquest aparell podrem facilitar el pas de l’aire en aquesta via.
 • Màscara nasal: Es tracta d’un respirador artificial utilitzat en tractaments de Pressió Positiva Contínua en la via aèria. Aquest aparell introdueix aire a pressió durant la nit. D’aquesta manera les vies aèries queden buidades i s’eliminen els roncs.
  Cirurgies: Si la màscara nasal no dóna resultats, existeixen diferents cirurgies especialitzades segons la zona que hagi de tractar-se (nasal, faringe, amígdales…). La intervenció quirúrgica serà una solució que hagi d’aconsellar-li sempre un metge depenent del seu cas i complexitat concret.

En aquest article hem repassat algunes de les solucions que poden afavorir l’eliminació dels nostres roncs i permetre’ns una millora del nostre somni. Uns bons hàbits de salut seran essencials per a millorar la nostra qualitat de vida i, per descomptat, del nostre somni i descans.

Si necessites rebre assessorament per part d’un especialistes, no dubtis a demanar una cita online.

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques