Tornar al Blog

Pírcing i bràquets: una combinació arriscada

pírcing dental
22/05/2018 |

Les perforacions facials als llavis, la llengua i les galtes s’han convertit en formes populars d’autoexpressió. No obstant això, aquesta moda pot causar serioses conseqüències mèdiques i dentals.

La major part dels dentistes desaconsellen la perforació oral a causa de l’existència de múltiples riscos.

Pírcing en la boca

A causa de l’existència de milions de bacteris a la cavitat bucal i a la possible acumulació d’aliments al seu voltant, els pírcings a la boca poden provocar infecció i inflamació dels teixits.

És molt habitual mossegar el pírcing de la llengua mentre es parla, es menja o es dorm, cosa que pot provocar la fractura de l’esmalt de la dent o fins i tot una fractura més profunda, que pot requerir un tractament de conducte o l’extracció de la peça. A més, el frec repetit contra les dents pot causar que es desgastin i el frec contra les genives pot provocar que pateixin una recessió.

Principals inconvenients

Els pírcing en la boca són difícils de cicatritzar donada la humitat que es troba en la zona generada per la saliva. A això ha d’afegir-se que la boca presenta múltiples bacteris que poden fer que el pírcing s’infecti en qualsevol moment. A més de les infeccions, una arracada en la boca pot provocar:

  • Recessió gingival: Es tracta de la retracció de la geniva que recobreix les dents. Això pot provocar diferents problemes com són la sensibilitat dental, inflamacions de les genives, disminució del suport de l’os de les dents…
  • Infeccions: Tal com s’indicava anteriorment, els pírcing en la llengua, els pírcing en el fre o en qualsevol part de la boca poden provocar infeccions locals (en el moment de posar-se) o infeccions més greus que poden ocasionar gingivitis, periodontitis o estomatitis.
  • Traumatismes: fregament amb les dents que poden produir un desgast o, fins i tot, el trencament de les peces. Al seu torn, cal evitar portar pírcing en la boca a l’hora de fer esport ja que el risc de sofrir traumatismes és major i, fins i tot, la seva ingesta involuntària.
  • Pèrdua del gust i alteracions en la parla: A l’hora de la seva implantació es poden produir lesions nervioses. D’altra banda, a l’hora de parlar serà més complicada la pronunciació de lletres com la R, S, T i L.

Pírcing i ortodòncia

En pacients amb tractament d’ortodòncia, a més dels riscos exposats anteriorment, hi ha la possibilitat que els pírcings es puguin enganxar als bràquets i causar incomoditat o danys als aparells d’ortodòncia i a les dents, cosa que podria allargar el temps de tractament.

Si s’està plantejant un tractament d’ortodòncia és aconsellable aprofitar l’oportunitat per treure els pírcings i permetre que el lloc de la perforació es curi.

Invertir a millorar el somriure és tan important com invertir en la salut de les dents i les genives.

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques