Tornar al Blog

Estomatitis: tipus, causes i tractaments

estomatitis: somriure
11/11/2022 |

L’estomatitis és el terme general per descriure una boca inflamada, adolorida i amb úlceres bucals. Pot alterar la capacitat d’una persona per menjar i parlar.

L’estomatitis pot sorgir a qualsevol part de la boca, inclosos l’interior de les galtes, la geniva, la llengua, els llavis i el paladar.

Causes de la estomatitis

Les seves causes són molt variables. A continuació veurem algunes de les principals:

 • Infecció local: sofrir una infecció en una ferida, nafra o rascada en la boca pot desencadenar en estomatitis.
 • Malaltia sistèmica: patir una malaltia que afecti els teixits i òrgans pot ser una altra de les causes.
 • Un irritant físic o químic: causat per un producte o substància que pugui danyar la boca.
 • Una reacció al·lèrgica: les al·lèrgies, en funció de com afectin la persona en qüestió, podrien provocar aquesta inflamació.
 • Estrès: encara que sembli que no tenen relació entre si, l’estrès també pot ser una de les causes de la estomatitis

En molts casos les causes són idiopàtiques (irrupció espontània de causa desconeguda).

A més infeccions com la candidiasis o la mononucleosis poden ser causes de l’estomatitis, que es mostren per exemple, amb l’aparició de taques vermelles en el paladar.

Tipus d’estomatitis

Hi ha diferents tipus d’estomatitis en funció de com es presenten els seus símptomes:

 • Estomatitis aftosa: Es caracteritza per la presència d’úlceres blanques o grogoses amb un anell extern vermell. Generalment apareixen a les galtes, la llengua o l’interior del llavi.
 • Estomatitis herpètica: Es caracteritza per la presència de llagues plenes de líquid que apareixen als llavis o als voltants. Poques vegades es formen a les genives o al paladar. Se solen associar amb símptomes de formigueig, sensibilitat o cremor abans que apareguin les úlceres.
 • Estomatitis angular: També coneguda com a quilitis angular, és una condició que causa taques vermelles i inflamades a les comissures de la boca on s’ajunten els llavis i formen un angle. Pot aparèixer a un costat de la boca o en tots dos costats al mateix temps.

Tractaments per a l’estomatitis

El tractament de l’estomatitis depèn en gran mesura de la causa que la provoca, per la qual cosa com a mesura principal s’hauria de tractar aquesta causa a través de medicaments específics si és per infecció viral, bacteriana o per fongs.

Si la causa es desconeix, el tractament ha d’anar encaminat a alleugerir els símptomes. Si tens dubtes sobre quin pot ser la causa de estomatitis, et recomanem que demanis una cita en línia perquè un dels nostres especialistes pugui oferir-te el millor diagnòstic personalitzat.

Els tractaments destinats a alleujar els símptomes de la estomatitis poden incloure:

 • Un augment en el consum de líquids.
 • Presa d’analgèsics com el paracetamol per a la febre i el dolor.
 • Medicaments tòpics per a disminuir el dolor.

A més, és important no deixar de mantenir una bona higiene oral per evitar una sobreinfecció secundària i fer servir agents tòpics o col·lutoris com anestèsics, cobertures protectores o, fins i tot, antiinflamatoris.

 

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques