Estomatitis

Estomatitis: tipus, causes i tractaments

L’estomatitis és el terme general per descriure una boca inflamada, adolorida i amb úlceres bucals. Pot alterar la capacitat d’una persona per menjar i parlar.

L’estomatitis pot sorgir a qualsevol part de la boca, inclosos l’interior de les galtes, la geniva, la llengua, els llavis i el paladar.

Les causes són molt variables, des d’una infecció local, una malaltia sistèmica, un irritant físic o químic, a una reacció al·lèrgica o, fins i tot, a l’estrès. En molts casos, les causes són idiopàtiques.

Tipus d’estomatitis

Hi ha diferents tipus d’estomatitis:

  • Estomatitis aftosa: Es caracteritza per la presència d’úlceres blanques o grogoses amb un anell extern vermell. Generalment apareixen a les galtes, la llengua o l’interior del llavi.
  • Estomatitis herpètica: Es caracteritza per la presència de llagues plenes de líquid que apareixen als llavis o als voltants. Poques vegades es formen a les genives o al paladar. Se solen associar amb símptomes de formigueig, sensibilitat o cremor abans que apareguin les úlceres.
  • Estomatitis angular: També coneguda com a quilitis angular, és una condició que causa taques vermelles i inflamades a les comissures de la boca on s’ajunten els llavis i formen un angle. Pot aparèixer a un costat de la boca o en tots dos costats al mateix temps.

Tractaments per a l’estomatitis

El tractament de l’estomatitis depèn en gran mesura de la causa que la provoca, per la qual cosa com a mesura principal s’hauria de tractar aquesta causa a través de medicaments específics si és per infecció viral, bacteriana o per fongs.

Si la causa es desconeix, el tractament ha d’anar encaminat a alleugerir els símptomes.

És important mantenir una bona higiene oral per evitar una sobreinfecció secundària i fer servir agents tòpics o col·lutoris com anestèsics, cobertures protectores o, fins i tot, antiinflamatoris.


botón demana una cita

66