Tornar al Blog

Estomatitis: tipus, causes i tractaments

estomatitis: somriure
06/06/2019 | | admin_adeslas

L’estomatitis és el terme general per descriure una boca inflamada, adolorida i amb úlceres bucals. Pot alterar la capacitat d’una persona per menjar i parlar.
L’estomatitis pot sorgir a qualsevol part de la boca, inclosos l’interior de les galtes, la geniva, la llengua, els llavis i el paladar.
Les causes són molt variables, des d’una infecció local, una malaltia sistèmica, un irritant físic o químic, a una reacció al·lèrgica o, fins i tot, a l’estrès. En molts casos, les causes són idiopàtiques (irrupció espontània de causa desconeguda).
Infeccions com la candidiasis o la mononucleosis poden ser causes de l’estomatitis, que es mostren per exemple, amb l’aparició de taques vermelles en el paladar.

Tipus d’estomatitis

Hi ha diferents tipus d’estomatitis en funció de com es presenten els seus símptomes:

  • Estomatitis aftosa: Es caracteritza per la presència d’úlceres blanques o grogoses amb un anell extern vermell. Generalment apareixen a les galtes, la llengua o l’interior del llavi.
  • Estomatitis herpètica: Es caracteritza per la presència de llagues plenes de líquid que apareixen als llavis o als voltants. Poques vegades es formen a les genives o al paladar. Se solen associar amb símptomes de formigueig, sensibilitat o cremor abans que apareguin les úlceres.
  • Estomatitis angular: També coneguda com a quilitis angular, és una condició que causa taques vermelles i inflamades a les comissures de la boca on s’ajunten els llavis i formen un angle. Pot aparèixer a un costat de la boca o en tots dos costats al mateix temps.

Tractaments per a l’estomatitis

El tractament de l’estomatitis depèn en gran mesura de la causa que la provoca, per la qual cosa com a mesura principal s’hauria de tractar aquesta causa a través de medicaments específics si és per infecció viral, bacteriana o per fongs.
Si la causa es desconeix, el tractament ha d’anar encaminat a alleugerir els símptomes.
Els tractaments destinats a alleujar els símptomes de la estomatitis poden incloure un augment en el consum de líquids, presa d’analgèsics com el paracetamol per a la febre i el dolor, medicaments tòpics per a disminuir el dolor i sobretot mantenir una bona higiene oral per evitar una sobreinfecció secundària i fer servir agents tòpics o col·lutoris com anestèsics, cobertures protectores o, fins i tot, antiinflamatoris.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques