Tornar al Blog

Quins bacteris hi ha a la boca?

Quins
07/05/2020 |

La boca allotja colònies senceres de microorganismes. Tot i que la major part d’aquests bacteris orals no ens fan mal, hi ha altres espècies que causen malalties que ens poden afectar la salut.

Tipus de bacteris orals

S’han detectat més de 700 soques diferents de bacteris a la boca humana, encara que la major part de les persones només en tenen entre 34 i 72 varietats diferents. La major part d’aquestes espècies bacterianes semblen ser inofensives, però hi ha alguns bacteris que causen càries i malalties periodontals.

Els bacteris s’acumulen a totes les parts de la boca, incloses les dents i les genives. Sovint cobreixen part de les galtes i la part posterior de la gola, i poden viure entre totes les protuberàncies i crestes de la llengua. El raspallat adequat, l’ús del fil dental i l’ús de col·lutoris antibacterians poden reduir la quantitat de bacteris que s’acumulen en punts específics entre les dents i al llarg de la línia de les genives.

Relació entre els bacteris i les afeccions

L’Streptococcus mutans és el bacteri més relacionat amb la càries i està present a totes les àrees de la boca. La presència d’aquest bacteri a la boca és normal, però perquè es produeixi la càries ha de tenir contacte amb la sacarosa o productes que contenen sucre. Això fa que el recompte de S. mutans augmenti en nombre i secreti àcids i productes nocius que ataquen l’esmalt de les dents i donen lloc a l’aparició de càries.

La malaltia periodontal està associada més freqüentment a dos tipus de bacteris que són anaeròbics, cosa que significa que poden sobreviure sense oxigen. Aquests bacteris són la Treponema denticola i la Porphyromonas gingivalis.

En aquest cas, les toxines produïdes per la T. denticola i la P. gingivalis interrompen els cultius de bacteris orals que generalment coexisteixen en harmonia entre si. Quan el recompte augmenta es poden esquitllar sota la línia de les genives i destruir l’os i el teixit connectiu al voltant de les dents. En última instància, això pot fer que les dents s’afluixin, es moguin i, en alguns casos, fins i tot ciaguin.

Per tot això, l’equilibri de tots aquests bacteris a la nostra cavitat oral s’ha de controlar amb una dieta saludable, bones pràctiques de cura oral i visites regulars al dentista.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques