Tornar al Blog

Com es pot saber si una dent s’ha partit per dins?

dona amb molèsties dent partida per dins
04/06/2020 |

Si una dent es fractura per una lesió o per desgast, pot provocar una sèrie de símptomes que van des de dolor en mastegar fins a mal sobtat quan la dent està exposada a temperatures molt altes o molt baixes. En molts casos, el mal pot aparèixer i desaparèixer, i el dentista pot tenir dificultats per localitzar la dent que causa la molèstia.

Sí té aquests símptomes o sospita que una dent se li ha partit per dins, el millor és consultar amb el professional de seguida que es pugui.

En cas de dubte, el millor és consultar l’odontòleg

Com més aviat es tracti la fractura o la dent partida per la meitat, millor serà el resultat. Un cop tractades, la major part de les dents continuen funcionant com cal.

A l’interior de les dents, per sota de l’esmalt i la dentina, hi ha el teixit tou intern anomenat polpa. La polpa conté els nervis i vasos sanguinis de la dent.

Quan els teixits durs externs de la dent s’esquerden o es fracturen, poden causar la irritació de la polpa durant els diferents moviments que es produeixen durant la masticació. Amb el temps, la polpa es danyarà fins al punt que ja no es podrà curar.

La dent no només fa mal quan es mastega, sinó que també es pot tornar sensible a temperatures extremes. Amb el temps, una dent trencada pot començar a fer mal tota sola. Les esquerdes extenses poden provocar la infecció del teixit polpar, que es pot estendre a l’os i a la geniva que l’envolta.

Tractament

El tractament de les fractures i el seu resultat depenen del tipus, ubicació i extensió.

Una dent partida per dins vol dir que una fractura s’estén des de la superfície de masticació verticalment fins a la rel. El diagnòstic primerenc és important per salvar la dent. Si l’esquerda s’ha estès a la polpa, la dent es pot tractar amb un procediment d’endodòncia i la col·locació d’una corona per protegir la peça.

En canvi, si l’esquerda s’estén per sota de la línia de les genives, ja no es pot tractar, i la dent no es pot salvar i caldrà extreure-la. Per això és tan important el tractament primerenc. Una dent trencada que no es tracta empitjorarà progressivament, cosa que finalment provocarà que caigui.

 

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques