Necessites una ortodòncia? Tot el que has de saber

L’ortodòncia és una especialitat de l’odontologia que estudia, prevé i corregeix les alteracions del desenvolupament, les formes de les arcades dentàries i la posició dels maxil·lars, amb l’objectiu de restablir l’equilibri tant en forma com en funció de la boca i de la cara, millorant també l’estètica facial.

L’ortodòncia s’enfronta a problemes que van molt més enllà de la simple col·locació de les dents, afronta la correcció de les alteracions al maxil·lar superior i a la mandíbula, alteracions de la cara i, sobretot, trastorns funcionals de la masticació. Quan s’aconsella una ortodòncia?

L’ortodòncia pot corregir problemes de mossegada, com ara:

  • Sobremossegada: Les dents superiors cobreixen completament les dents inferiors en oclusió.
  • Mossegada invertida: Les dents inferiors sobresurten sobre les dents superiors.
  • Mossegada creuada: Una dent superior o més d’una clouen per dins de les dents inferiors.
  • Mossegada oberta: Hi ha un espai entre les dents anteriors superiors i les anteriors inferiors, i no hi arriba a haver oclusió entre aquestes dents però sí entre les peces posteriors.
  • Desviació de la línia mitjana: El centre de les dents superiors no coincideix amb el centre de les dents inferiors.

L’ortodòncia també pot corregir problemes com ara:

  • Diastemes: Són els espais que hi ha entre les dents, que poden provocar l’increment del risc a patir malaltia periodontal.
  • Apinyament: Si el maxil·lar no és prou gran com per allotjar totes les peces dentàries, es pot produir un apinyament de les dents, que pot provocar una gran dificultat en la neteja i pot donar lloc a l’aparició de càries i problemes a les genives.

Les maloclusions no tractades poden derivar en problemes de l’articulació (ATM), de la parla i de la masticació, problemes a les genives i desgast prematur de certes peces dentàries.

Guía per a tractaments d'ortodòncia

Quines fases té el tractament d’ortodòncia?

En infants, el normal és començar amb tractaments interceptius, que són els que eviten i prevenen alteracions més grans. Se solen fer quan encara hi ha dents de llet i corregeixen hàbits anormals, com ara xuclar-se el dit, que poden afectar en el patró normal de creixement de la cara i dels maxil·lars. Aquests tipus de tractament no descarten la possibilitat de necessitar tractaments correctius posteriors.

Quan el tractament interceptiu no s’ha fet, o el resultat no ha estat prou per la pròpia naturalesa de la maloclusió, cal fer un tractament correctiu, que conclou quan la dentició definitiva s’ha completat.

Informació sobre tractaments dentals

Tot el que necessites saber sobre els tractaments d’Implants, Blanqueigs, i Facetes

Implants

Consulta aquí quin tipus d’Implants existeixen, els processos i els seus preus.

Més informació

Blanqueig

Consulta aquí els tipus de Blanqueigs, simula com et quedarà i calcula el preu.

Més informació

Facetes

Consulta aquí els tipus de Facetes que existeixen per estètica dental i els seus preus.

Més informació