Necessites una ortodòncia? Tot el que has de saber

L’ortodòncia és una especialitat de l’odontologia que estudia, prevé i corregeix les alteracions del desenvolupament, les formes de les arcades dentàries i la posició dels maxil·lars, amb l’objectiu de restablir l’equilibri tant en forma com en funció de la boca i de la cara, millorant també l’estètica facial.

A més, l’ortodòncia s’enfronta a problemes que van molt més enllà de la simple col·locació de les dents, afronta la correcció de les alteracions al maxil·lar superior i a la mandíbula, alteracions de la cara i, sobretot, trastorns funcionals de la masticació.

Quan s’aconsella una ortodòncia?

L’ortodòncia pot corregir diversos problemes dentals, com ara:

Problemes de mossegada

  • Sobremossegada: Les dents superiors cobreixen completament les dents inferiors en oclusió.
  • Mossegada invertida: Les dents inferiors sobresurten sobre les dents superiors.
  • Mossegada creuada: Una dent superior o més d’una clouen per dins de les dents inferiors.
  • Mossegada oberta: Hi ha un espai entre les dents anteriors superiors i les anteriors inferiors, i no hi arriba a haver oclusió entre aquestes dents però sí entre les peces posteriors.
  • Desviació de la línia mitjana: El centre de les dents superiors no coincideix amb el centre de les dents inferiors.

Altres problemes dentals

  • Diastemes: Són els espais que hi ha entre les dents, que poden provocar l’increment del risc a patir malaltia periodontal.
  • Apinyament: Si el maxil·lar no és prou gran com per allotjar totes les peces dentàries, es pot produir un apinyament de les dents, que pot provocar una gran dificultat en la neteja i pot donar lloc a l’aparició de càries i problemes a les genives.
  • Les maloclusions no tractades poden derivar en problemes de l’articulació (ATM), de la parla i de la masticació, problemes a les genives i desgast prematur de certes peces dentàries.

Guía per a tractaments d'ortodòncia

Quines fases té el tractament d’ortodòncia?

En infants, el normal és començar amb tractaments interceptius, que són els que eviten i prevenen alteracions més grans. Se solen fer quan encara hi ha dents de llet i corregeixen hàbits anormals, com ara xuclar-se el dit, que poden afectar en el patró normal de creixement de la cara i dels maxil·lars. Aquests tipus de tractament no descarten la possibilitat de necessitar tractaments correctius posteriors.

Quan el tractament interceptiu no s’ha fet, o el resultat no ha estat prou per la pròpia naturalesa de la maloclusió, cal fer un tractament correctiu, que conclou quan la dentició definitiva s’ha completat.

Quina és l’edat ideal per a començar un tractament d’ortodòncia?

L’edat adequada per a tractar les maloclusions varia segons la mena de problema i la seva gravetat. Per això, és aconsellable consultar a l’especialista tan aviat com es detecti el problema.

Encara que aquest tipus de tractaments s’associa a nens i adolescents, no significa que sigui un tractament exclusiu per a ells. L’ortodòncia en adults és cada vegada més comú, amb moltes persones tratandose amb éxito.

La gran diferència radica en el fet que l’ortodòncia en nens és interceptiva o correctiva, sent els seus principals objectius la correcta erupció de les dents, la correcció de les estructures òssies i la col·locació de les dents definitives.

En adults, l’ortodòncia treballa sobre dents definitives, sol prevaler més l’estètica i se sol dur a terme en col·laboració amb l’odontòleg general i altres especialistes com el periodoncista i l’implantòleg.

Informació sobre tractaments dentals

Tot el que necessites saber sobre els tractaments d’Implants, Blanqueigs, i Facetes

Sonrisa carillas dentales

Implants

Consulta aquí quin tipus d’Implants existeixen, els processos i els seus preus.

Més informació
Diagnóstico Clínica Dental

Blanqueig

Consulta aquí els tipus de Blanqueigs, simula com et quedarà i calcula el preu.

Més informació
Radiografía pre implante dental

Facetes

Consulta aquí els tipus de Facetes que existeixen per estètica dental i els seus preus.

Més informació