Tornar al Blog

Quins símptomes es poden considerar urgències amb una ortodòncia?

urgencias con una ortodoncia
28/05/2020 |

Les urgències en ortodòncia són rares, però quan es produeixen cal tractar-les immediatament per remeiar els símptomes dolorosos, les lesions a les mucoses i evitar que l’evolució del tractament empitjori.

Prevenció

Cuidar bé l’aparell ortodòntic és la millor manera de prevenir les urgències d’ortodòncia i ens pot evitar molts problemes. Això s’aconsegueix amb una rutina d’higiene oral correcta i l’ús de protector bucal durant la pràctica d’esport i activitats físiques.

Dolor persistent

Durant la col·locació i després de l’ajustament dels bràquets en les revisions periòdiques del tractament, es pot sentir dolor generalitzat a tota la boca i les dents poden estar més sensibles a la pressió durant la masticació. La incomoditat és normal i temporal. Es pot alleujar prenent un analgèsic, però si el dolor persisteix, és important anar a veure l’ortodontista.

Els llavis, les galtes i la llengua també es poden irritar durant una o dues setmanes a mesura que s’endureixen i s’acostumen al frec dels aparells ortodòntics. Es pot posar cera als aparell per disminuir aquest frec i, en conseqüència, la irritació.

Alguns pacients són susceptibles de patir episodis de llagues a la boca. Poden aparèixer una o diverses àrees d’ulceració de les galtes, llavis o llengua. Això no és una emergència, però pot ser molt incòmode. Es pot aconseguir un alleujament immediat mitjançant l’aplicació d’una petita quantitat d’anestèsic tòpic directament a la superfícies ulcerada segons calgui.

L’arc

Ocasionalment, l’extrem de l’arc pot sortir-se de lloc i irritar la mucosa. Si no és possible anar immediatament a l’ortodontista perquè ho resolgui es pot intentar doblegar perquè quedi pla contra la dent i no es clavi. Si no es pot moure a una posició còmoda, el millor és cobrir-ho amb cera. Si és extremadament molest i ni tan sols amb cera s’alleuja, com a últim recurs es pot intentar tallar amb molt de compte perquè el pacient no s’empassi el bocí d’aram tallat.

Bràquets solts

Una altra possible urgència en ortodòncia es pot donar si els bràquets s’afluixen i cauen, i cal trucar l’ortodontista per determinar els passos que s’han de seguir.

El bràquet es pot desenganxar si s’ha menjat algun aliment dur o cruixent o si es colpeja la boca jugant o fent esport.

Si el bràquet solt s’ha girat sobre l’arc i sobresurt, es poden alleujar les molèsties de manera temporal fent servir cera. És important parar compte per evitar deglutir l’element que s’ha desprès.

Conclusió

En cas de qualsevol possible urgència que estigui causant dolor o incomoditat és important anar a l’ortodontista per rebre atenció immediata i tractar fàcilment el problema sense que afecti l’evolució del tractament.

 

Necesito cita urgente
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques