Tornar al Blog

Llagues a la llengua: com es curen i què les causen

guarir nafres de la llengua
29/11/2018 |

Les llagues són úlceres petites i superficials que apareixen a la boca, normalment a la llengua, i que sovint fan que menjar i parlar sigui incòmode.

La causa exacta de la major part de les úlceres bucals és desconeguda. Es creu que l’estrès o la lesió per traumatisme són la causa més comuna de les úlceres simples.

Certs aliments, com ara fruites i verdures cítriques o àcides, poden desencadenar una úlcera bucal o empitjorar el problema. De vegades, una superfície dental afilada o un aparell dental, com ara aparells ortopèdics o dentadures mal ajustades, també poden desencadenar aquestes úlceres bucals.

Alguns casos d’úlceres bucals complexes les causen una condició de salut subjacent, com un sistema immunològic deteriorat: problemes nutricionals, com ara falta de vitamina B-12, zinc, àcid fòlic o deficiència de ferro; o malalties del tracte gastrointestinal, com la malaltia celíaca o la malaltia de Crohn.

Les llagues que apareixen a la llengua poden ser doloroses i abans que apareguin hi pot haver una sensació de formigueig o ardor. Són rodones, blanques o grises, amb la vora vermella.

En atacs severs d’úlceres bucals, també es pot experimentar febre, cansament físic i inflamació dels ganglis limfàtics.

Prevenir nafres en la llengua i boca

Evitar aliments que puguin fomentar la producció de nafres en la llengua i boca és essencial per a la seva prevenció. Entre aquests aliments, a més de les fruites i verdures cítrics i àcids anteriorment comentats, podem trobar:

Aliments que poden causar les nafres

  • Fruita seca: encara que són essencials per al nostre organisme el consum de cacauets i ametlles pot produir-nos nafres en la llengua i boca.
  • Maduixes: es tracta d’un aliment que pot ser massa àcid i pot fomentar en la nostra boca l’aparició de nafres. Si ja tenim una afta en la boca, millor no provar aquest aliment fins a curar les nafres. Entre els vegetals a evitar, el tomàquet.
  • Cafè i Xocolata: evitar aquesta beguda i aliment si som propensos a l’aparició d’aquestes úlceres bucals.
  • Formatge

Neteja i higiene bucodental

A més de canviar alguns hàbits en la nostra dieta també és essencial una correcta neteja i higiene bucodental. Raspallar-se les dents 3 vegades al dia, després de cada menjar, ajudarà a la cura i prevenció d’aquestes molestes úlceres. D’altra banda, s’ha d’evitar raspallar-se les dents amb massa força. Això pot danyar a la mucosa de la nostra cavitat i fomentar l’aparició d’aquestes molestes nafres.

Al seu torn, durant la prevenció com en el temps que tinguem aquestes molèsties en la nostra boca, és aconsellable utilitzar col·lutoris que afavoreixin la curació de les nafres. Depenent de la grandària i el nombre de nafres que tinguem en la boca, serà recomanable utilitzar un tipus especial de col·lutori que redueixi el dolor i la inflamació. En aquests casos és aconsellable consultar a un dentista perquè ens recomani el producte que millor ens convingui.

Altres hàbits a evitar

  • Tabac: El tabac també pot estar darrere de l’aparició de aftas en la nostra boca. Durant la seva aparició s’ha d’evitar fumar perquè el procés de curació sigui major i més ràpid.
  • Estrès: El nerviosisme pot derivar a estrès i est ens pot provocar l’aparició de nafres en la boca. Al seu torn, l’ansietat pot provocar que no parem esment a l’hora de menjar i mastegar correctament, la qual cosa podria fomentar mossegades accidentals en menjar.
  • No mantenir cures a l’hora de portar ortodòncies: els aparells o ortodòncies dentals poden, en alguns moments, ser molestos i produir-nos algunes ferides o nafres en la boca. Per a evitar-ho existeixen ceres dentals que poden posar-se en les zones més irregulars i/o aspres. D’aquesta manera suavitzarem aquesta zona i l’impacte i frec de la nostra boca amb ella.

Curar les nafres en la llengua i boca

El mal que fa una llaga a la llengua generalment disminueix al cap de pocs dies i les úlceres generalment es curen sense tractament en aproximadament una setmana o dues, com a molt. Les úlceres bucals a la llengua que es tracten amb làsers dentals mostren un alleujament gairebé complet dels símptomes de manera immediata.

Encara que no hi ha cura per a les aftes bucals i sovint es repeteixen, és possible reduir-ne la freqüència evitant aliments irritants, com ara els cítrics, els vegetals àcids, els aliments picants i el xiclet, que pot causar irritació per masticació.

A més, és important netejar-se les dents amb un raspall de serres suaus després dels àpats i fer servir fil dental a diari, cosa que mantindrà la boca lliure d’aliments que poden provocar una úlcera.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques