Tornar al Blog

Què és la reendodòncia i quan és necessària?

Què és la reendodòncia i quan és necessària?
12/05/2020 |

Amb una cura adequada, fins i tot les dents que s’han sotmès a una endodòncia poden durar tota la vida. Però de vegades, una dent que s’ha tractat no cicatritza adequadament i pot tornar a provocar dolor o infecció, mesos o fins i tot anys després d’haver fet el tractament. En aquests casos, de vegades la dent pot tornar a tenir una segona oportunitat: la reendodòncia.

Casos en què s’ha d’aplicar la reendodòncia

Com passa ocasionalment amb qualsevol procediment dental o mèdic, una dent pot no sanar com s’espera després del tractament inicial d’endodòncia, per una varietat de raons com són l’existència de canals accessoris o d’una anatomia complicada dels canals que no es van poder detectar en el primer procediment. També és possible que la restauració s’endarrerís o no evités la contaminació salival a l’interior de la dent després del tractament endodòntic fent que fracassés.

En altres casos, un nou problema pot posar en perill la dent que es va tractar amb èxit, com ara l’aparició d’una nova càries que provoqui l’exposició del material de farciment del conducte radicular a bacteris i causi una nova infecció a la dent.

Una corona o una reconstrucció fluixa, esquerdada o trencada també pot provocar que la dent pateixi una nova infecció.

Passos de la reendodòncia

  1. Si el retractament de la dent és la millor opció, l’endodontista tornarà a obrir la dent per accedir al material de farciment del conducte radicular. Si la peça es va reconstruir amb un pern o amb una corona, cal desmuntar-los i retirar-los per permetre per poder accedir als conductes radiculars.
  2. Després de treure el farciment es tornaran a netejar els canals i a examinar curosament l’interior de la dent, buscant possibles canals addicionals o una anatomia inusual que requereixi tractament. Un cop s’hagin tornat a desinfectar es canals, es tornaran a segellar.
  3. Finalment, caldrà col·locar una nova restauració a la dent per protegir-la i restaurar-la a la seva funció completa.Sempre que sigui possible, és millor salvar la dent. Tot i així, igual que amb qualsevol procediment dental o mèdic, no hi ha garanties, per això és important que l’odontòleg exposi les opcions i les possibilitats d’èxit abans de començar el tractament.

    En alguns casos, hi ha la possibilitat de valorar la cirurgia endodòntica, la qual es pot recomanar juntament amb el retractament o com a alternativa.

    Realment, l’única altra alternativa al retractament endodòntic és l’extracció de la dent, la qual s’haurà de substituir amb un implant, pont o pròtesi parcial removible per restaurar la funció de masticació i evitar que les dents adjacents es moguin.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques