Tornar al Blog

Què és i com funciona la profilaxi dental

Què és i com funciona la profilaxi dental
31/03/2021 |

La profilaxi dental és una part de l’odontologia preventiva

Què és l’odontologia preventiva?

La cura dental preventiva és clau per mantenir unes dents sanes al llarg de la vida. Però va més enllà d’això. Una bona salut bucal també pot afectar la salut general.

L’odontologia preventiva és la cura que ajuda a mantenir una bona salut bucal. És una combinació de revisions dentals regulars juntament amb el desenvolupament de bons hàbits, com raspallar-se les dents i fer servir fil dental, i la realització de profilaxis dentals a la consulta. La cura de les dents comença en la infància i s’estén al llarg de la vida.

En què consisteix la profilaxi dental?

La tartrectomia, també anomenada neteja de boca o profilaxi dental, és un dels tractaments englobats en l’odontologia preventiva més habitual i senzill que es fa cada dia a les clíniques dentals. Aquesta tècnica s’utilitza per eliminar la tosca dentària, substància que s’ha calcificat a causa del dipòsit de minerals de la saliva a la part superior de la placa bacteriana que està adherida a la dent i que, amb la tècnica habitual de raspallat, no es pot eliminar. L’acumulació de tosca dentària és la causa de diverses malalties, com ara càries, gingivitis o malaltia periodontal.

Tipus de profilaxi dental

  • SUPRAGINGIVAL: implica l’eliminació de la tosca dentària o placa localitzada al voltant de les dents, els espais interproximals i per damunt de la geniva. Es fa amb ultrasò, una punta fina que vibra i irriga les dents amb aigua.
  • SUBGINGIVAL: acostuma a requerir anestèsia local perquè el pacient no presenti cap tipus de malestar, ja que hi sol haver sagnat i sensibilitat dentària. S’acostuma a fer en dues sessions. Per poder eliminar la tosca dentària acumulada sota la geniva, a més d’utilitzar un aparell d’ultrasons, també es fa de manera manual amb instruments específics per a cada dient. Una vegada finalitzat el tractament, el pacient nota una millora al cap de poc temps.

Una vegada finalitzada la neteja, s’acostuma a fer servir un raspall o copa de goma amb una pasta especial per polir tota la superfície de la dent i, d’aquesta manera, evitar la fàcil recreació de la placa dental i la tosca dentària posterior.

És recomanable aplicar aquesta tècnica de manera habitual a tots els pacients una vegada a l’any de manera sistemàtica, acompanyada d’una revisió completa, o cada 6 mesos en casos puntuals o amb patologies associades.

Tractament

Aquest tractament ens permet higienitzar la cavitat bucal per aconseguir mantenir unes més bones rutines d’higiene a casa i permet descartar problemes on s’adhereix la tosca dentària que, sense eliminar-la, serien difícils de detectar.

Quant al procediment en si mateix, molta gent el tem. Entre les punxades, els sorolls i la incomoditat ocasional de la mandíbula, és fàcil comprendre l’aprensió, però per a la gran majoria de pacients, la neteja de boca és simple i indolora.

Saber exactament què es fa durant el procés pot ajudar a alleujar l’estrès i li permetrà gaudir millor dels resultats.

Passos del tractament de profilaxi dental

Les neteges de boca poden ser fetes per l’odontòleg o per l’higienista dental.

  1. Abans de començar el procés de neteja real, es revisa bé la zona al voltant de les dents i les genives per buscar signes de gingivitis (genives inflamades) o altres preocupacions potencials.
  2. Després, l’odontòleg o l’higienista dental va eliminant la placa i la tosca dentària al voltant de la línia de les genives i entre les dents.
  3. Una vegada que les dents estan completament lliures de tosca dentària, es passa un raspall elèctric d’alta potència, que ajuda a eliminar les possibles taques i tenyiments que quedin i poleix i allisa la superfície de les dents.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques