Tornar al Blog

Què és el ciment dental

Què és el ciment dental
31/10/2022 |

El ciment dental és un teixit mineralitzat similar a l’os que recobreix l’arrel de la dent, la protegeix i també serveix com a superfície de fixació per ancorar el lligament periodontal de la dent a l’os alveolar.

De què està format?

Té una aparença de color groc clar i és més prim a prop del coll de la dent. És lleugerament més tou que la dentina i està format de minerals inorgànics, principalment cristalls d’apatita, de matèria orgànica, principalment col·lagen i glucoproteïnes, i d’aigua.

Les fibres de Sharpey són porcions de les principals fibres col·làgenes del lligament periodontal incrustades en el ciment i l’os alveolar que uneixen la dent a l’alvèol.

El ciment es forma contínuament al llarg de la vida, perquè es diposita una nova capa de ciment per mantenir intacta la unió a mesura que envelleix la capa més superficial.

Causes de la pèrdua de ciment dental

La pèrdua de ciment és un dels factors principals que provoquen sensibilitat dental, juntament amb la pèrdua d’esmalt i la recessió de les genives. El resultat és l’exposició de la dentina.

La malaltia de les genives també pot causar pèrdua de ciment. Durant la periodontitis, es produeix un dany irreversible a l’os alveolar i a les fibres que mantenen les dents al seu lloc. En la periodontitis avançada, aquest os i el ciment es destrueixen. Això provoca que les dents aflorin i es moguin, i en alguns casos, que s’hagin d’extreure.

Si creus que pots estar sofrint un cas de sensibilitat dental (dolor de dents en menjar aliments, beure líquids i/o respirar aire fred), et recomanem que demanis una cita en línia perquè un especialista revisi la teva salut bucodental.

Protegir les dents mitjançant un règim de cura oral eficient és la millor manera d’evitar possibles problemes i arribar a perdre ciment o, en el pitjor dels casos, la dent.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques