Dentina dental

Què és la dentina dental

La dentina és el teixit que està immediatament sota l’esmalt dental. És un dels quatre components principals de la dent, que està composta per esmalt, dentina, polpa i ciment. Està coberta per esmalt a la zona coronal, que és visible, i per ciment a l’arrel.

És una estructura tubular permeable, composta en un 70 % per hidroxiapatita, mentre que un 20 % és matèria orgànica i el 10 % restant, aigua. És la capa que aporta color a la dent, ja que l’esmalt és translúcid, i normalment té una tonalitat groguenca. La seva funció principal és suportar l’esmalt. També és responsable de transmetre els impulsos des de l’esmalt o l’arrel a la polpa dental o nervi de la dent.

La dentina dental exposada (cavitats obertes, dentina cervical exposada per pèrdua d’esmalt) és força sensible als canvis de temperatura, al tacte i als dolços. Quan queda exposada, s’experimenta un breu dolor agut immediatament després de rebre l’estímul al fred, a la calor o al tacte.

El tractament de la dentina sensible ha atret la indústria, i hi ha molts productes disponibles al mercat. Al llarg dels anys, s’han recomanat centenars de mètodes, cosa que demostra que cap d’aquests no és realment efectiu.


botón demana una cita

9