Tornar al Blog

Què és l’arrel de la dent?

L'arrel de la dent
12/03/2019 |

La dent té dues parts anatòmiques: la corona i l’arrel. La corona és la part de la dent que normalment és visible, per sobre de la línia de les genives. L’arrel és la part incrustada a l’os, enganxa la dent a la cavitat òssia i normalment no es veu, ja que està per sota de la línia de la geniva. La forma de la corona i el número d’arrels varia entre les diferents dents de la cavitat oral.

En funció del nombre de branques que té l’arrel, les dents es poden dividir en unirradiculars, birradiculars i multiradiculars:

  • Dents unirradiculars. Només tenen una arrel, com els incisius o els canins.
  • Dents birradiculars. Són aquells que tenen dues arrels, els molars inferiors.
  • Dents multiradiculars. És el cas dels molars superiors, que tenen tres arrels.

És molt important mantenir uns bons hàbits de salut per a prevenir malalties en les genives i l’arrel de les dents. Algunes de les afeccions més comunes de l’arrel de la dent són les infeccions, les genives retretes i la periodontitis.

Donada la importància de l’arrel de la dent en la nostra salut bucodental hem d’estar previnguts davant les següents afeccions:

Infecció de l’arrel de la dent

Quan una dent palpita persistentment i fa mal, s’hi pot haver produït una infecció que s’hagi estès fins a la punta de l’arrel.

Aquesta infecció s’origina a la càmera interna de la dent, normalment per la presència d’una càries que ha arribat a afectar el nervi.

Quan aquesta infecció envaeix tot l’interior de la dent i surt per l’àpex, a la part inferior de l’arrel, es produeix un abscés.

El tractament dependrà de la gravetat d’aquesta informació i de la possibilitat de reconstruir la dent afectada.

Genives retretes: Problemes en l’arrel dental

Un altre trastorn dental comú és la retracció de les genives. La retracció de les genives provoca que part de l’arrel quedi exposada.

Aquesta recessió pot produir-se per diverses raons, com ara pel fet de rentar-se les dents de manera massa intensa, que s’hagin desplaçat les dents o es pateixi bruxisme.

Si les arrels dentals es deixen exposades i no se’n tracta la causa, poden aparèixer diversos problemes de salut bucal:

Davant qualsevol signe d’infecció en l’arrel o de retraïment de les genives et recomanem que acudeixis com més aviat millor al dentista per a evitar que el problema empitjori.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques