Tornar al Blog

Efectes de les cigarretes electròniques en les dents

vaporeig
03/08/2022 |

L’ús de cigarretes electròniques o vaporeig ha guanyat molta popularitat en els darrers anys. És cada vegada més freqüent i particularment popular entre els adolescents i els fumadors convencionals.

El vaporeig és una alternativa sana al tabac convencional?

Les seqüeles per a la salut bucodental del tabaquisme convencional estan ben establertes. Per contra, l’impacte de les cigarretes electròniques en la salut bucal encara no està clar.

És un fet ben conegut que el tabac taca les dents, causa malaltia de les genives i, doncs, la possible pèrdua de dents i és un dels contribuents més importants al càncer oral.

La cigarreta electrònica fa malbé dents i genives?

Nicotina i genives

Hi ha un mite comú segons el qual fumar cigarretes electròniques és millor que fumar tabac. Tot i això, vaporejar continua implicant subministrar nicotina al cos, i la nicotina afecta, entre altres moltes coses, les genives. La nicotina causa vasoconstricció, cosa que vol dir que la geniva rep un subministrament de sang més pobre. Això fa que les genives siguin més susceptibles a les infeccions i pot causar-ne recessió.

El vaporeig usa un aerosol o vapor com a sistema de subministrament de nicotina, que té el mateix impacte negatiu en la salut bucodental, independentment de com es consumeixi.

Si bé la cigarreta electrònica conté una quantitat molt menor de nicotina que els productes de tabac tradicionals, continua tenint un efecte negatiu en les genives. Fins i tot sense nicotina, altres ingredients inclosos en la cigarreta electrònica poden deteriorar la salut bucal. Algunes complicacions potencials del vaporeig i l’ús de nicotina inclouen retracció de les genives, boca seca, sensibilitat dental, mal alè, aparició de càries dental i de la malaltia de les genives, com també la possibilitat de patir càncer oral.

Propilenglicol

Un dels ingredients principals, a més de la nicotina, és el propilenglicol, que és segur per menjar i inhalar, però quan s’usa per via oral es descompon en àcids que fan malbé l’esmalt i irrita els teixits tous. També causa sequedat a la boca, ja que elimina la saliva essencial, cosa que provoca l’aparició de càries i malaltia de les genives. 

Beure aigua pot ajudar a rehidratar la boca, però això no supleix la saliva, que conté compostos que ajuden a protegir les dents del mal del Streptococcus mutans, el bacteri que causa la càries dental. 

Hi ha estudis que demostren que el canvi del tabac convencional a les cigarretes electròniques pot mitigar els símptomes bucodentals en els fumadors convencionals. Tot i això, s’han fet descobriments que suggereixen que una àmplia gamma de seqüeles sobre salut bucal poden estar associades amb la cigarreta electrònica.

De fet, atès que els productes de tabac tradicionals no contenen el propilenglicol, en aquest punt el vaporeig seria pitjor per a la salut bucal que el tabac convencional.

D’altra banda, qualsevol cosa que exposi les genives directament a la calor i a la nicotina farà que hi hagi més predisposició a contreure malalties de les genives i perdre les dents.

El vaporeig taca les dents?

Amb relació a la tinció de les dents, teòricament el vaporeig hauria de tenir un efecte menor.

Les cigarretes convencionals fan tornar les dents grogues i marrons a causa no només de la nicotina, sinó també del quitrà que contenen.

Les cigarretes electròniques no contenen quitrà, però nicotina sí. La nicotina és incolora en si mateixa, però es torna de color groc clar quan s’exposa a l’oxigen.

Així, doncs, vaporejar a llarg termini pot ben bé, si més no en teoria, tacar les dents.

Consells

Per causa dels efectes adversos que es veu que provoca tant el tabac com les cigarretes electròniques, el que és ideal fóra no usar-los o consumir-los. Si això, tanmateix, no és possible, el que cal fer és tenir cura de les dents, la qual cosa pot ajudar a reduir el risc d’efectes secundaris.

  • És important limitar el consum de nicotina. Optar per líquids baixos en nicotina o sense nicotina pot ajudar a limitar-ne els efectes negatius en les dents i les genives.
  • Beure aigua després de vaporejar evita la boca seca i el mal alè i això fa que la boca es rehidrati després de vaporejar.
  • Raspallar-se les dents dues o tres vegades al dia. El fet de raspallar-les ajuda a eliminar la placa, cosa que ajuda a prevenir les càries i promou la salut general de les genives.
  • Fer servir fil dental. Com el raspall, el fil dental ajuda a eliminar la placa de les zones on no arribem amb el raspall i promou la salut de les genives.
  • Visitar el dentista amb regularitat. Si pot, visiti un dentista com a mínim una vegada l’any per neteja i revisió. Mantenir un programa de neteja regular ajudarà en la detecció primerenca i el tractament de qualsevol condició subjacent.
Nueva llamada a la acción
Todo sobre blanqueamientos dentales
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques