Tornar al Blog

Aliments cariogènics i aliments no cariogènics

Dona sostenint amb les mans una dent i un aliment cariogènic.
01/09/2022 |

Els aliments cariogènics són els que produeixen o promouen el desenvolupament de la càries.

Aquests aliments contenen carbohidrats altament fermentables, poden tenir una consistència enganxosa i es descomponen en sucres en la boca gràcies a l’enzim amilasa de la saliva. Aquests sucres són fermentats encara més en àcids orgànics pels bacteris orals.

Això redueix el pH a la boca, cosa que pot fer que l’esmalt dental comenci a dissoldre’s o desmineralitzar-se.

Què és una dieta cariogènica?

Els aliments i begudes cariogèniques inclouen aliments ensucrats i emmidonats. Alguns d’ells són:

  • Pa
  • Arròs
  • Fideus
  • Pastissos
  • Cereals endolcits i dolços durs.
  • Aliments enganxosos: fruites seques, galetes i dolços.

Al mateix temps, les begudes més cariogèniques són els refrescos ensucrats, sucs de fruites i altres begudes ensucrades.

No és la quantitat total de sucres i midons que es consumeixen el que contribueix a la formació de càries dental, sinó la freqüència del consum de carbohidrats fermentables, quant de temps dura el menjar a la boca i si s’adhereix a les dents.

El consum freqüent de carbohidrats fermentables, especialment entre àpats, representa més risc per a la salut dental que no pas la quantitat total de carbohidrats fermentables que es consumeixen.

Els aliments menys cariogènics…

Els aliments menys cariogènics contenen carbohidrats sense refinar, sense sucre afegit. El fet de tenir més fibra pot ajudar a eliminar la placa, però encara tenen el potencial de causar càries si no es té una bona rutina de neteja oral.

Aquests aliments inclouen: pa blanc, pastes, dolços, pa integral, truites, pasta integral, vegetals amb midó cuits, com el blat de moro, les patates, els pèsols, les pastanagues i les fruites àcides.

També hi ha els aliments carioestàtics que no són una font d’aliment per als bacteris. Com que no es produeix la fermentació bacteriana, no es formen àcids nocius que puguin desmineralitzar l’esmalt dental.

Els aliments carioestàtics inclouen carn vermella, carn de porc, peix, pollastre, ous, vegetals crus rics en fibra, com ara api, bròcoli, enciam, espinacs, cogombre i col arrissada, nous i edulcorants artificials no àcids.

…i els anticariogènics

Finalment, els aliments anticariogènics no contribueixen a la formació d’àcid a la cavitat oral.

A més d’això, si es mengen primer, poden ajudar a esmorteir sobre l’esmalt de les dents els efectes de menjar aliments cariogènics. Els aliments i les begudes anticariogènics principals són la llet i el formatge.

Com provoca càries dental una dieta cariogènica?

Pot ser que moltes persones pensin que la quantitat total de sucres i midons que s’ingereixen és el que contribueix a la formació de càries dental. Però no, aquest no és el motiu. La clau perquè aparegui càries resideix en com és la freqüència de consum de carbohidrats fermentables. Si aquesta és elevada, al costat del temps que dura el menjar en la boca i si acaba adherint-se a les dents, les probabilitats de tenir càries augmentarà.

El consum freqüent de carbohidrats fermentables, especialment entre menjars, representa un major risc per a la salut dental que la quantitat total de carbohidrats fermentables consumits.

Com evitar la càries portant una dieta cariogènica

Per a disminuir el risc que una dieta cariogènica provoqui càries a la nostra boca, existeixen una sèrie de recomanacions a tenir en compte:

  • Higiene bucodental: els experts recomanen mantenir una higiene dental apropiada, raspallant-se les dents en diverses ocasions al dia i utilitzant altres complements que augmenta l’efectivitat de la neteja com el fil dental.
  • Visites regulars al dentista: és aconsellable realitzar-se una revisió de l’estat bucodental almenys una vegada a l’any en el dentista.
Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques