Tornar al Blog

Aliments cariogènics i aliments no cariogènics

Dona sostenint amb les mans una dent i un aliment cariogènic.
11/06/2020 | | admin_adeslas

Els aliments cariogènics són els que produeixen o promouen el desenvolupament de la càries.

Aquests aliments contenen carbohidrats molt fermentables, poden tenir una consistència enganxosa i es descomponen en sucres a la boca per l’enzim amilasa de la saliva, que els bacteris orals poden fermentar encara més en àcids orgànics.

Això redueix el pH a la boca, cosa que pot fer que l’esmalt dental comenci a dissoldre’s o desmineralitzar-se.

Què és una dieta cariogènica?

Els aliments i les begudes cariogènics inclouen aliments ensucrats i emmidonats com ara pa, arròs, fideus, galetes, pastissos, cereals ensucrats i dolços durs i mastegables; aliments enganxosos com la fruita seca, les galetes i els dolços mastegables. Les begudes més cariogèniques són els refrescos ensucrats, els sucs de fruites i altres begudes ensucrades.

No és la quantitat total de sucres i midons que es consumeixen el que contribueix a la formació de càries dental, sinó la freqüència del consum de carbohidrats fermentables, quant de temps dura el menjar a la boca i si s’adhereix a les dents.

El consum freqüent de carbohidrats fermentables, especialment entre àpats, representa més risc per a la salut dental que no pas la quantitat total de carbohidrats fermentables que es consumeixen.

Els aliments menys cariogènics…

Els aliments menys cariogènics contenen carbohidrats sense refinar, sense sucre afegit. El fet de tenir més fibra pot ajudar a eliminar la placa, però encara tenen el potencial de causar càries si no es té una bona rutina de neteja oral.

Aquests aliments inclouen: pa blanc, pastes, dolços, pa integral, truites, pasta integral, vegetals amb midó cuits, com el blat de moro, les patates, els pèsols, les pastanagues i les fruites àcides.

També hi ha els aliments carioestàtics que no són una font d’aliment per als bacteris. Com que no es produeix la fermentació bacteriana, no es formen àcids nocius que puguin desmineralitzar l’esmalt dental.

Els aliments carioestàtics inclouen carn vermella, carn de porc, peix, pollastre, ous, vegetals crus rics en fibra, com ara api, bròcoli, enciam, espinacs, cogombre i col arrissada, nous i edulcorants artificials no àcids.

…i els anticariogènics

Finalment, els aliments anticariogènics no contribueixen a la formació d’àcid a la cavitat oral.

A més d’això, si es mengen primer, poden ajudar a esmorteir sobre l’esmalt de les dents els efectes de menjar aliments cariogènics. Els aliments i les begudes anticariogènics principals són la llet i el formatge.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques