Tornar al Blog

Què és la necrosi dental i solucions

necrosi dental
30/08/2022 |

En què consisteix la necrosi pulpar

La necrosi dental o necrosi pulpar és una afecció a la qual la polpa o nervi localitzat a l’interior de la dent mor després d’una malaltia dental. Aquesta infecció, coneguda com pulpitis crònica, no sol presentar conseqüències greus, però si no es tracta correctament, travessa diverses fases que acaba amb la necrosi de la polpa.

La polpa és un disseny complex de vasos sanguinis i nervis localitzats a l’interior de les dents que ajuden a mantenir-los sans. Les seves funcions principals són proporcionar vitalitat a la dent, protegir-la i reparar-la.

Símptomes de la necrosi dental

La majoria dels símptomes que indiquen problemes amb la dent i la polpa tenen lloc en una etapa prèvia a l’aparició de necrosi. Aquests són variats i, independentment de la patologia que els provoqui, poden acabar en necrosi pulpar. Això significa que la polpa dental mor, la qual cosa deixa inoperatius als nervis de la dent, que són els encarregats d’enviar senyals alertant de qualsevol dolor o molèstia.

En les primeres etapes d’una afectació pulpar, la dent es torna especialment sensible als aliments o begudes fredes. A més, la ingesta de dolços també pot resultar molesta si el problema es deu a la presència de càries, que és una de les patologies que pot desencadenar necrosi dental.

A mesura que avança l’afectació pulpar, la dent deixa de percebre estímuls al fred o a la calor, sent això un símptoma clar de necrosi. Tanmateix, sí que pot sentir una pressió elevada en la peça dental afectada en menjar o grinyolar les dents.

Quines són les causes de la necrosi dental?

L’aparició de necrosi pulpar pot deure’s a diverses patologies i procediments dentals. A continuació detallem alguns d’ells:

  • Càries no tractada: la càries no tractada pot provocar necrosi dental si es descura la higiene bucal i no es controla l’avanç del mal en l’esmalt de la dent.
  • Traumatismes: rebre un cop en la zona de la boca també pot produir necrosi en funció de la intensitat del traumatisme ocasionat.
  • Empastaments grans: la col·locació d’empastaments podria afectar la sensibilitat dental, la qual cosa convé controlar-la una vegada implantats.

Com identificar necrosi dental

L’existència de necrosi polpar, de vegades, només es pot descobrir després de sotmetre’s a un examen dental. Les radiografies dentals també són útils per detectar la presència de càries o abscessos que poden haver provocat la necrosi polpar.

Tractaments

Els tractaments per tractar una dent necrosada són l’endodòncia o l’extracció de la peça.

Endodòncia

El tractament de conductes o endodòncia és un procediment en el qual s’extrau el teixit polpar mort de la dent per eliminar-ne la infecció.

Extracció

Si la necrosi és d’una gravetat considerable o la restauració de la dent és impossible, l’única solució serà extraure tota la dent.

Conseqüències

La necrosi pulpar pot donar lloc a una sèrie de complicacions que poden desenvolupar-se amb el temps si la dent no es tracta de manera correcta. Aquestes complicacions són principalment:

  • infecció
  • flegmó
  • abscessos
  • sinusitis
  • periodontitis
  • pèrdua d’os

En general, la millor manera de prevenir la necrosi pulpar és cuidar adequadament les dents i genives. Per a això, una de les principals labors que ajuda en la prevenció és la higiene bucal, amb un correcte raspallat diverses vegades al dia. A més, també es recomana acudir a la revisió del dentista almenys una vegada a l’any.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques