Tornar al Blog

Què és i quin tractament té la pulpitis dental?

tractament pulpitis dental
16/01/2020 |

Què és la pulpitis dental?

La pulpitis dental és la inflamació de la polpa dental com a resultat de càries no tractades, traumatismes o restauracions múltiples. El símptoma principal és el dolor. El diagnòstic es basa en troballes clíniques i resultats de radiografies i proves de vitalitat polpar.

Tipus de pulpitis dental i diagnosi.

La pulpitis pot ser reversible o irreversible.

El diagnòstic es basa en la història i l’examen intraoral, que fa servir estímuls provocadors, com l’aplicació de calor, fred o percussió. Les radiografies ajuden a determinar si la inflamació s’ha estès més enllà de l’àpex de la dent i ajuden a excloure altres afeccions.

Pulpitis reversible

La pulpitis reversible comença com una inflamació limitada i la dent es pot salvar amb un simple empastament o obturació.

El dolor es produeix quan s’aplica un estímul, generalment fred o dolç, a la dent. Quan s’elimina l’estímul, el dolor cessa en 1 o 2 segons.

Pulpitis reversible

En la pulpitis irreversible la inflamació arriba fins a dins del revestiment rígid de la dentina, compromet la circulació i fa que la polpa es necrosi.

El dolor es produeix espontàniament o persisteix minuts després de retirar l’estímul, generalment calor, amb menys freqüència, fred. El dolor pot cessar durant diversos dies a causa de la necrosi polpar. Quan es completa la necrosi, la polpa ja no respon a la calor o al fred, però sovint respon a la percussió. A mesura que la infecció es desenvolupa i s’estén a través del forat apical, la dent es torna extremament sensible a la pressió i la percussió.

Tractament

Pulpitis reversible

El tractament per a la pulpitis reversible consisteix generalment a eliminar la càries i restaurar-la.

Pulpitis irreversible

En les pulpitis irreversibles el tractament acostuma a ser la teràpia endodòntica o l’extracció dental.

En la teràpia endodòntica, es fa una obertura a la dent i es retira la polpa. El sistema de conducte radicular es desbrida, es conforma i posteriorment s’omple de gutaperxa. Després de l’endodòncia, la curació adequada es manifesta clínicament per la resolució dels símptomes i radiogràficament pel farciment ossi a l’àrea de l’àpex de la rel durant un període de mesos.

Si no es pot fer el tractament endodòntic o la restauració posterior de la peça té un pronòstic reservat, l’única solució possible serà l’extracció de la peça.

 

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques