Pulpa del diente

Polpa de la dent: definició i funcions

La polpa dental és el teixit tou que hi ha dintre la dent, a la cavitat pulpar, i que conté el nervi, els vasos sanguinis i el teixit connectiu.

La cavitat pulpar s’estén fins a l’arrel de la dent com el canal o conducte radicular que s’obre cap al teixit que sosté la dent, el periodonci. Els vasos sanguinis i el nervi entren i surten de la dent a través del forat apical, i comuniquen la polpa i el teixit circumdant. Això és clínicament important en cas que es propagui una inflamació des de la polpa fins al periodonci circumdant.

La funció principal de la polpa dental és dotar la dent de vitalitat. Que es perdi després d’un tractament endodòntic no vol dir que la dent caigui. Simplement, la dent funciona sense dolor, però perd el mecanisme de protecció que proporciona la polpa. Aquesta funció protectora respon a estímuls com la calor, el fred, la pressió, procediments operatius de tall de la dentina, càries… i indueix que es formi dentina reactiva, cosa que protegeix i ajuda, per tant, a mantenir la vitalitat de la dent. Una altra de les funcions que té és interaccionar amb els teixits circumdants mentre es desenvolupen, i iniciar així la formació de les dents.

La inflamació dolorosa de la polpa produeix una afecció coneguda com a pulpitis. La causa principal de pulpitis és la càries dental. Si la inflamació és lleu, pot ser reversible, però si és greu, la polpa pot morir, i si no es tracta, fins i tot pot arribar a provocar un abscés. A banda de la càries, els traumatismes o el bruxisme també poden afectar la polpa dental.


calculadora endodòncia

103