Tornar al Blog

Polpa de la dent: definició i funcions

polpa de la dent
08/08/2022 |

Què és la polpa dental

Si estàs llegint aquest article segurament t’estaràs preguntant què és la polpa dental. Doncs bé, la polpa dental o també coneguda com a polpa dentària és el teixit tou que hi ha dintre la dent, a la cavitat pulpar, i que conté el nervi, els vasos sanguinis i el teixit connectiu.
A vegades se’l denomina erròniament “nervi”, encara que hem vist que aquest està contingut dins polpa de la dent.
La cavitat pulpar s’estén fins a l’arrel de la dent com el canal o conducte radicular que s’obre cap al teixit que sosté la dent, el periodonci. Els vasos sanguinis i el nervi entren i surten de la dent a través del forat apical, i comuniquen la polpa i el teixit circumdant. Això és clínicament important en cas que es propagui una inflamació des de la polpa fins al periodonci circumdant.

Polpa dental que conté els vasos sanguinis i els nervis de la dent

Funcions de la polpa dental

La polpa dental té tres funcions principals:

Proporcionar vitalitat a la dent

La funció principal de la polpa dental és dotar la dent de vitalitat. Que es perdi després d’un tractament endodòntic no vol dir que la dent caigui. Simplement, la dent funciona sense dolor, però perd el mecanisme de protecció que proporciona la polpa.

Funció protectora i reparadora de les dents

Aquesta funció protectora respon a estímuls com la calor, el fred, la pressió, procediments operatius de tall de la dentina o càries, enviant un senyal de perill alertant que la dent està sofrint mal i indueix que es formi dentina reactiva, cosa que protegeix i ajuda, per tant, a mantenir la vitalitat de la dent.

Formació de les dents

Una altra de les seves funcions és iniciar la formació de la dent. La polpa interacciona amb els teixits circumdants en el desenvolupament, nodrint la dent fins que està completament desenvolupat i formant la dentina.

Danys en la polpa dental

Les afeccions pulpars es poden donar per diferents causes:

  • Infeccioses: bacteris responsables de la càries
  • Físiques: canvis de temperatura o pressió, traumatismes i en alguns casos elèctriques o radioactives.
  • Químiques: per intoxicació.

La inflamació dolorosa de la polpa produeix una afecció coneguda com a pulpitis dental. La causa principal de pulpitis és la càries dental. Si la inflamació és lleu, pot ser reversible, però si és greu, la polpa pot morir, i si no es tracta, fins i tot pot arribar a provocar un abscés.
A banda de la càries, els traumatismes o el bruxisme afebleixen les capes exteriors de la dent, deixant la polpa dental exposada.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques