Tornar al Blog

Càries i esports: relació amb les contractures musculars

Càries i esports: relació amb les contractures musculars
21/01/2021 |

Els patògens orals es poden introduir a la circulació sistèmica i causar malalties. El que no quedava gaire clar és si una mala salut bucal pot augmentar el risc de lesions esportives.

Odontologia esportiva

Segons diversos estudis, hi ha un seguit de factors de risc que fan que els esportistes siguin més susceptibles a una lesió. Aquests factors inclouen:

  • la salut
  • les lesions prèvies
  • l’edat
  • la condició física
  • els factors psicològics

La mala salut bucodental no s’inclou com a factor de risc, fet que no s’entén, ja que està acceptat àmpliament que una bona salut bucal és essencial per a una bona salut general. Nombrosos estudis han demostrat que les malalties dentals estan associades a malalties sistèmiques, incloent-hi les malalties cardiovasculars i altres patologies.

Només hi ha un estudi que ha investigat el possible impacte dels problemes dentals i oclusals en les lesions esportives. En aquest estudi, l’excés de placa bacteriana i les malalties s’associen a lesions musculars.

Com les malalties orals afecten l’esport?

Les malalties més comunes són la periodontitis i la càries dental, que són malalties que estan relacionades amb la placa dental.

Les malalties orals provoquen que s’augmenti el nivell de certes proteïnes, les quals tenen un paper important en l’origen de la fatiga muscular durant l’exercici i l’estrès després de l’exercici. La fatiga muscular pot causar rampes musculars, i això fa que el múscul sigui més susceptible a les lesions per esforç.

Per tant, la malaltia bucodental és un factor de risc important de lesions esportives, ja que afavoreixen l’aparició de contractures i fatiga dels músculs; això afecta el to muscular i impedeix que els músculs es recuperin de manera ràpida i efectiva i, en conseqüència, s’altera el rendiment esportiu.

Els trastorns de l’articulació temporomandibular, comunament anomenada “ATM”, és un conjunt d’afeccions que causen dolor i disfunció a l’articulació de la mandíbula i als músculs que en controlen el moviment. Aquesta articulació és l’encarregada d’unir la mandíbula i el crani i forma una part important de l’equilibri de la persona, ja que és una guia perquè el cos adopti una bona postura. Per tant, pot afectar el rendiment esportiu si no es troba en bones condicions.

Qualsevol problema que impedeixi que el sistema de músculs, ossos i articulacions treballi en harmonia pot donar lloc a un trastorn temporomandibular.

La no reposició de peces dentals perdudes o una maloclusió no compensada poden produir un desequilibri d’aquesta articulació i donar lloc a una sobrecàrrega articular.

El bruxisme és una parafunció que provoca que les dents es premin o carrisquegin de manera habitual i involuntària. A causa d’aquest hàbit, els músculs bucals relacionats amb els músculs del cap, el coll i l’esquena augmenten la feina que han de fer, cosa que pot provocar contractures musculars i afavorir l’aparició de mals de cap i de coll.

Tractaments associats

D’altra banda, el trauma dental a l’esport és el canal de connexió principal entre l’esport i l’odontologia. En els infants, les activitats esportives són responsables del 13 % dels traumatismes orals totals.

A causa d’això, l’odontologia esportiva és, actualment, un dels camps més recents i futurs de l’odontologia. Principalment, inclou la prevenció i el tractament de lesions orofacials relacionades amb l’atletisme i malalties bucals associades.

El dentista esportiu o d’equip ajuda els atletes en la prevenció, el tractament i el diagnòstic de lesions bucals.

L’aspecte més significatiu en la prevenció de lesions orofacials relacionades amb l’esport és l’ús de dispositius de protecció bàsics, com ara cascos, mascaretes i protectors bucals.

A més de totes les mesures de prevenció que cal fer servir en determinats tipus d’esport, és recomanable visitar el dentista cada sis mesos i fer-se una neteja i una revisió assídua de la salut bucodental. Alhora, mantenir una bona higiene diària (raspallar-se les dents i utilitzar fil dental i col·lutoris bucals) ajudarà a prevenir les càries i evitar altres tipus de malalties.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques