Tornar al Blog

5 Malalties bucodentals comunes en adults grans

Malalties bucodentals comunes en adults grans
12/01/2021 |

La gent gran és la que acostuma a tenir una salut bucodental més deficient. Patir discapacitat confinat a casa o institucionalitzat en residències de gent gran n’augmenta el risc.  

Per les condicions derivades de l’edat i l’estil de vida d’aquest col·lectiu, algunes malalties bucals són més comunes entre adults grans.

Pel fet de ser persones especialment vulnerables i en certa mesura dependents, aquestes persones necessiten una cura bucodental especial, ja que els símptomes d’aquestes afeccions no són evidents, atès que algunes malalties no presenten dolor en etapes avançades o tenen altres problemes més greus que els emmascaren.

Problemes de salut bucodental principals en els adults grans

1. Càries dentals no tractades  

Gairebé tots els adults més grans de 65 anys han tingut càries.

La gent gran és un grup actiu de presència de càries, que experimenta aquesta malaltia a un ritme semblant al dels adolescents.

Per això, és important que els adults grans també tinguin un seguiment intensiu i d’esforços preventius tant a la clínica com al domicili, i tot i que no hi ha una formula màgica fàcilment identificable per prevenir la càries en aquest grup d’edat, les intervencions preventives com l’aplicació de fluor poden ser suficients.

2. Malaltia de les genives

Un alt percentatge d’adults grans té malaltia de les genives o malaltia periodontal, causada pels bacteris a la placa, que irriten les genives i provoquen inflamació i envermelliment, a més de fer-les més propenses al sagnat.

Una de les raons per les quals la malaltia de les genives està tan estesa entre els adults grans és que sovint és una afecció indolora fins a l’etapa avançada

Si no es tracta, les genives poden començar a separar-se de les dents i de l’os i formar bosses periodontals on es poden acumular partícules de menjar i més placa.  
La malaltia de les genives avançada pot destruir els ossos, les genives i els lligaments que sostenen les dents i provocar-ne la pèrdua.

3. Pèrdua de dents

Gairebé 1 de cada 5 adults de 65 anys o més ha perdut totes les dents. La pèrdua de dents o l’ús de dentadures postisses poden afectar la nutrició. Normalment aquestes persones canvien els hàbits alimentaris, sovint s’estimen més aliments fàcils de mastegar en comptes d’aliments més durs, com la fruita i la verdura fresca.

És important parar molta atenció si s’observa que els adults grans comencen a presentar dificultats per menjar o no mengen tant com de costum, ja que els problemes amb les dentadures postisses en podrien ser la causa.

4. Càncer bucal

Els càncers de boca es diagnostiquen principalment en adults grans; la mitjana d’edat en el moment del diagnòstic és de 62 anys.
Les visites regulars al dentista són importants perquè, en les primeres etapes, el càncer oral generalment no causa dolor i la detecció primerenca salva vides.

Alguns dels símptomes de possible càncer oral inclouen llagues obertes, pegats blancs o rogencs i canvis als llavis, la llengua i el revestiment de la boca que duren més de dues setmanes.

4,. Malalties cròniques

A mesura que s’envelleix, augmenta el risc d’aparició de càries. Una causa comuna és la boca seca, que és un efecte secundari de molts medicaments, inclosos els indicats per a:

  • Al·lèrgies o asma
  • Pressió arterial alta
  • Colesterol alt
  • Dolor
  • Ansietat o depressió
  • Malalties de Parkinson i Alzheimer

L’odontòleg pot fer recomanacions per ajudar a alleujar els símptomes de sequedat bucal i prevenir les càries, com ara:

  1. Fer servir humectants orals, com un aerosol o col·lutori bucal
  2. Beure més aigua per aconseguir una lubricació constant a la boca
  3. Mastegar xiclets o pastilles sense sucre per estimular la producció de saliva
  4. Evitar aliments i begudes com el cafè, l’alcohol, els refrescos carbonatats i els sucs de fruites àcids

Tot això ajudarà a evitar la irritació en casos de boca seca.

Altres recomanacions

La gent gran amb limitacions o discapacitat pot tenir dificultats per raspallar-se les dents i fer servir el fil dental, per això és important parlar amb l’odontòleg o l’higienista, que els podran donar consells útils o un enfocament diferent per millorar la neteja i el manteniment bucodental. 

Quan es cuida algú que està confinat, és possible que la persona tingui tants problemes de salut general que és fàcil oblidar-se de la salut bucal. No obstant això, continua sent molt important, ja que la salut bucodental està íntimament relacionada amb moltes malalties sistèmiques.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques