Tornar al Blog

Què és un segellat dental i quan cal aplicar-lo

segellat dental
12/01/2022 |

Raspallar-se les dents i fer servir el fil dental són la millor manera d’ajudar a prevenir la càries, però no sempre és fàcil netejar tots els racons de la boca i les esquerdes de les dents, especialment les dents més posteriors, que s’anomenen molars. Les molars tenen una superfície de masticació aspra, desigual i la majoria d’aquestes peces tenen fosses i fissures molt marcades, cosa que els converteix en un lloc ideal perquè les restes d’aliments i els bacteris que causen les càries s’hi acumulin.

Segellador dental

No obstant això, hi ha una altra xarxa de seguretat per ajudar a mantenir les dents netes. Se’n diu segellador i és una capa protectora molt prima que s’adhereix a la superfície de masticació de les dents posteriors. La capa en qüestió no substitueix el raspallat i l’ús del fil dental, però poden evitar que es formin càries i fins i tot poden evitar que les càries, en les seves primers etapes, avancin i esdevinguin una càries en tota regla.

De fet, s’ha demostrat que els segelladors redueixen el risc de càries al voltant d’un 80 % en els molars. Això és especialment important quan parlem de la salut dental dels infants, ja que els seus molars solen tenir anatomies molt marcades que no presenten desgast i això provoca que es puguin acumular bacteris en aquestes peces si el raspallat no es fa com cal.

Com funcionen els segelladors dentals?

Els segelladors fan d’impermeables de les dents. Quan els bacteris de la boca que causen càries topen amb partícules sobreres de menjar, produeixen uns àcids que poden crear forats i cavitats en les dents. Tan bon punt s’ha aplicat el segellador, les restes de menjar queden fora. Així, s’evita que els bacteris i l’àcid es dipositin sobre les dents, de la mateixa manera que un impermeable ens manté nets i eixuts durant una tempesta.

Components dels segelladors dentals

Els segelladors dentals moderns normalment estan fets a base de resina o de ionòmer de vidre. A més, acostumen a contenir fluor, que es va estenent a sobre de la superfície de la dent dotant-la de més protecció i més resistència.

A partir de quina edat es poden fer servir segelladors dentals?

Els segelladors es poden col·locar tant en infants com en adults, però és cert que com més aviat es col·loquin millor. Els primers molars permanents surten a la boca al voltant dels 6 anys i els segons molars surten entorn dels 12 anys. Segellar aquestes dents tan bon punt es manifesten pot mantenir-les lliures de càries des del principi i això ajuda a estalviar temps i diners a llarg termini.

Quan es poden fer servir segelladors dentals?

A l’hora de valorar la necessitat d’aquesta mena de tractament preventiu, cal tenir en compte si hi ha un risc important de càries a causa de factors com ara els següents:

  • Mala higiene bucal
  • Falta d’exposició al fluor
  • Experiència prèvia i actual de càries
  • Qualsevol tractament d’ortodòncia en curs
  • Dieta

Una dieta alta en sucre augmenta la susceptibilitat de produir càries o dents amb defectes de l’esmalt i els efectes que se’n derivin poden dificultar la unió dels segelladors dentals a les dents. Amb tot, continua sent igualment important que les dents estiguin segellades, ja que l’esmalt de mala qualitat les fa més susceptibles a cariar-se.

També es valora aquest risc en pacients amb malalties sistèmiques subjacents, les quals poden implicar un augment que es deu, per exemple, a la sequedat de la boca provocada per la ingesta de diversos medicaments.

Com s’apliquen els segelladors?

Els segelladors dentals generalment es col·loquen en les superfícies de masticació d’aquestes dents perquè són precisament aquestes àrees i aquestes dents les que generalment tenen fissures profundes. Els segelladors dentals de vegades també es fan servir en altres dents permanents si tenen solcs o fosses, per ajudar a protegir aquestes superfícies.

En alguns infants, els molars de la dentició temporal (dents de llet) també tenen solcs profunds i per tant també es poden beneficiar dels segelladors dentals. Davant d’aquesta situació, és l’odontòleg o l’higienista qui recomana els segelladors dentals per a les superfícies de masticació de les dents primàries, si considera que són necessaris i poden proporcionar un benefici a la dent.

La col·locació dels segelladors és un procés ràpid i indolor:

  1. L’odontòleg neteja i seca la dent abans de col·locar un gel àcid sobre la superfície on anirà col·locat el segellador. Aquest gel crea microporositats sobre l’esmalt de la dent i això farà que la dent i el segellador quedin fortament units. 
  2. Al cap d’uns segons, l’odontòleg o l’higienista esbandeix el gel i eixuga la dent abans d’aplicar el segellador sobre les seves fosses i fissures.
  3. Finalment, amb un llum blau de polimeritzat s’endureix el segellador.

Els segelladors també es poden situar sobre d’àrees de lesions de càries primerenques per tal d’evitar que s’agreugin. Altrament aquesta mena de lesions farien encara més mal a la dent i, en conseqüència, caldria aplicar restauracions dentals invasives. 

Es desconeixen els efectes secundaris dels segelladors, llevat de possibles al·lèrgies al material.

Quant de temps duren els segelladors dentals?

Els segelladors normalment duren uns quants anys abans que s’hagin de tornar a col·locar. Durant la visita regular a l’odontòleg, el professional verifica l’estat del segellador i si escau el pot tornar a aplicar.

Encara que s’hagin col·locat segelladors dentals en els molars, l’aplicació de fluor de manera tòpica continua sent imprescindible, pel fet que els segelladors solament protegeixen la superfície sobre la qual es col·loquen. El fluor ajuda a protegir totes les superfícies de la dent de l’aparició de càries i cavitats.

A l’hora de mantenir una estat bucodental òptim, una cura bucal correcta implica ser preventiu i proactiu. Cal tenir en compte que els empastaments i les corones són el resultat d’un cert nivell de càries i de danys que ja s’han produït. Aquesta mena de tractaments, si bé depenen de factors diversos, impliquen un cost elevat. 

Optar per segelladors dentals, si així ho suggereix l’odontòleg, pot tenir més sentit no tan sols per prevenir problemes dentals en el futur sinó també per evitar pressupostos més elevats. 

En última instància, mantenir una cura bucal excel·lent entre les revisions periòdiques amb l’odontòleg raspallant-nos les dents tres vegades al dia i fent ús del fil dental, ajudarà a prevenir les càries i les malalties de les genives i també reforçarà el tractament del segellador un cop aplicat. Per assegurar-nos que estem duent a terme una cura bucodental adequada, és important consultar a l’odontòleg les diverses opcions i la millor cura posterior de cara al tractament amb segelladors.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques