Tornar al Blog

Què és la línia mucogingival?

Què és la línia mucogingival
23/04/2020 |

La línia mucogingival és una característica anatòmica que hi ha a la mucosa intraoral. La mucosa de les galtes i del sòl de la boca és movible i fràgil, mentre que la mucosa del voltant de les dents i el paladar és ferma i queratinitzada. La zona on els dos tipus de teixit es troben es coneix com a unió mucogingival.

La geniva adherida és important perquè està molt unida a l’os alveolar subjacent i protegeix les estructures de la cavitat oral durant les diferents funcions, com la masticació. Sense la geniva adherida, la mucosa alveolar que es mou lliurement, en ser més fràgil, patiria lesions durant les activitats d’alimentació i neteja, com el raspallat de les dents.

Si en utilitzar una sonda per mesurar el teixit mucogingival, aquesta entra en el solc i baixa fins a la unió mucogingival, o més enllà, es diu que aquesta àrea presenta un defecte mucogingival.

Causes del defecte mucogingival

Els defectes mucogingivals poden ser el resultat de factors locals o d’un traumatisme mecànic en el teixit, com el traumatisme del raspall de dents. Els pacients amb periosti de perfil “prim” són més susceptibles a la recessió gingival que els que tenen periosti “gruixut”.

Prevenció i tractaments

La salut periodontal es pot mantenir en la major part de les persones que mantenen una bona cura a casa. La higiene oral inadequada, el tractament d’ortodòncia i les restauracions cervicals poden augmentar el risc de desenvolupar recessió gingival.

El tractament més habitual es la intervenció quirúrgica, tant per canviar el biotip de la geniva com per cobrir les arrels. Aquest tractament pot estar indicat quan augmenta el risc de desenvolupament o progressió de la patologia i els danys associats a l’arrel, com també per satisfer els requisits estètics dels pacients.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques