Tornar al Blog

Genives retretes: solucions i tractament

genives retretes vistes amb lupa
02/07/2019 |

La recessió de les genives és el procés en el qual el marge del teixit de les genives que rodeja les dents es desgasta o es retira, i l’arrel queda més exposada. Quan es retreuen les genives, es formen “bosses” o bretxes entre les dents i la línia de les genives, cosa que facilita que s’hi acumulin els bacteris que causen les malalties periodontals. Si no es tracta, el teixit de suport i les estructures òssies de les dents es poden fer malbé greument i, en última instància, perdre’s.
La recessió de les genives és un problema dental comú. La majoria de les persones no saben que tenen les genives retretes perquè és gradual. El primer signe sol ser la sensibilitat dental.

Què causa la retracció de les genives

Hi ha un seguit de factors que poden fer que es retreguin les genives:

  • Malaltia periodontal: És la causa principal de la recessió de les genives. Es caracteritza per la destrucció del teixit de les genives i l’os de suport que manté les dents al seu lloc.
  • Genètica: Algunes persones poden ser més susceptibles a la malaltia de les genives per predisposició genètica, independentment de com de bé es cuidin les dents.
  • Raspallat dental agressiu: Raspallar-se les dents amb massa força o de manera incorrecta por causar que l’esmalt de les dents es desgasti i les genives es retreguin.
  • Atenció odontològica insuficient: No raspallar-se les dents ni fer servir fil dental ni col·lutori bucal antibacterià facilita que la placa s’acumuli i es converteixi en un càlcul, que si no s’elimina pot portar a la recessió de les genives.
  • Canvis hormonals: Les fluctuacions en els nivells d’hormones femenines durant la vida d’una dona, com la pubertat, l’embaràs i la menopausa, poden fer que les genives siguin més sensibles i més vulnerables a la recessió.
  • Bruxisme: Prémer o carrisquejar les dents pot exercir massa força sobre les dents i fer que les genives retrocedeixin.
  • Dents torçades o una mossegada desalineada: Quan les dents no estan col·locades de manera uniforme, pot ser que es faci massa força sobre les genives i l’os, cosa que genera la retracció gingival.
  • Pírcings: Les joies poden fregar les genives i irritar-les fins al punt que el teixit de les genives es desgasti i es retregui.

Tractaments de la retracció de les genives

És possible tractar recessions lleus a través d’una neteja profunda de l’àrea afectada. Durant la neteja profunda, la placa i el carrall que s’han acumulat a les dents i les superfícies de l’arrel sota la línia de la geniva s’eliminen curosament i la zona exposada de l’arrel se suavitza per dificultar l’aparició de bacteris.
Si la recessió de les genives és més extensa perquè hi ha hagut una pèrdua excessiva d’os i hi ha bosses massa profundes, pot caldre una operació quirúrgica per reparar el dany causat.
Aquests tractaments quirúrgics abasten des de les cirurgies de penjall, on el teixit de la geniva afectat s’aixeca, s’eliminen els bacteris nocius de les bosses i després s’assegura fermament el teixit de la geniva sobre l’arrel de la dent, s’eliminen les bosses o se’n redueix la mida, fins a cirurgies de regeneració. En casos en què l’os que suporta les dents ha quedat destruït com a resultat de la recessió de les genives, es pot fer un procediment per regenerar l’os perdut i el teixit.
Hi ha diversos tipus de procediments d’empeltament de teixit de les genives, i el que es fa servir més és el de teixit connectiu. En aquest procediment, es talla un penjall de teixit del paladar i se sutura al teixit de la geniva que rodeja l’arrel exposada.

Prevenció en la retracció de les genives

La millor manera de prevenir la recessió de les genives és cuidar-se bé la boca. Rentar-se les dents, fer servir fil dental cada dia i visitar el dentista o periodontista almenys una vegada l’any.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques