Tornar al Blog

Papil·loma a la boca: què és i símptomes

Dona assenyala una berruga en la boca, un dels símptomes del virus del papil·loma humà
27/08/2020 |

El virus del papil·loma (conegut també per les sigles VPH) és un dels virus més antics que es coneixen. Durant la seva llarga evolució, els virus del papil·loma humà s’han convertit en segrestadors dels sistemes immunològics humans, en els quals es repliquen i romanen en silenci.

Les infeccions orals s’han relacionat comunament amb el comportament sexual, però l’evidència recent avala també la transmissió horitzontal boca a boca. La major part de les infeccions per aquest virus en bebès s’adquireixen verticalment de la mare durant el període intrauterí, durant el part o més tard a través de la saliva.

Quins símptomes causa el virus del papil·loma humà?

El virus del papil·loma humà es pot manifestar a la boca en forma de berrugues. Algunes de les que apareixen al cos desapareixen totes soles, sense tractament. No obstant això, poden passar mesos o, de vegades, fins i tot diversos anys.

Atès que el virus del papil·loma humà oral sovint no presenta símptomes, a diferència d’altres malalties bucodentals, les persones que pateixen no s’adonen que estan infectades i tenen menys probabilitats de prendre mesures preventives necessàries per limitar la propagació de la malaltia.

Diferents soques del virus del papil·loma humà causen berrugues, principalment a la llengua. Els tipus comuns de berrugues que es poden trobar són

  • papil·loma escamós: les lesions són de tipus coliflor, amb aparença blanca.
  • berruga vulgar o comuna, o un tipus de berruga anomenat condiloma acuminat.

Aquest virus, com que molt sovint no presenta símptomes, tampoc no es desenvolupa presentant berrugues visibles, però tot i així és possible contraure’l.

Condiloma acuminat

Com hem indicat, aquesta berruga es pot manifestar en àrees com la boca o l’orofaringe, tot i que això és menys freqüent, ja que s’acostuma a manifestar en altres zones del cos.

Els condilomes acuminats solen presentar un risc oncogènic baix, cosa que es tradueix en un risc baix o nul de desenvolupar càncer en el futur. Però és ben cert que es poden desenvolupar coinfeccions amb altres tipus de virus de papil·loma humà amb un alt risc oncogènic. Per aquest motiu, s’aconsella que quan es detecti un condiloma al cos el revisi un especialista perquè l’avaluï i el tracti de la manera pertinent.

Prevenció i tractament

Tot i que les berrugues de la llengua generalment són inofensives, poden ser una molèstia. Això depèn de la mida de la berruga i de si causa mal o dificultat per menjar o parlar.

Si necessites avaluar diferents opcions de tractament per a una berruga que no millora i vols eliminar, et recomanem que demanis una primera cita de revisió gratuïta amb un dels nostres odontòlegs.

Crioteràpia

Una opció per eliminar una berruga és la crioteràpia. Anomenada també crioablació, criocirurgia, crioteràpia percutània o teràpia de crioablació dirigida, en aquest procediment el professional fa servir nitrogen líquid fred o gas d’argó per congelar el teixit anormal.

S’aplica a alta pressió mitjançant una criosonda (un aplicador similar a una agulla). Aquesta tècnica crea un fred intens en la zona que cal tractar. La crioteràpia tòpica és la que s’aplica directament a la pell o teixit tòpic. Mitjançant aquesta tècnica el que s’aconsegueix és destruir el teixit malalt.

Electrocirurgia

L’electrocirurgia és una tècnica diferent de la crioteràpia. Aquesta opció consisteix a fer servir un fort corrent elèctric per tallar la berruga i eliminar cèl·lules o teixits anormals. L’electrocirurgia, a més, permet controlar el sagnat en la intervenció.

En aquesta tècnica es col·loca un elèctrode sobre el teixit o molt a prop seu. El corrent elèctric hi passarà a través.

A més de fer-la servir per eliminar berrugues, és una tècnica que s’utilitza per eliminar certes cèl·lules que poden ser canceroses, com les cèl·lules basals del càncer de pell, o altres aparicions a la pell com poden ser les pigues, o problemes com la queratosi actínica —pegats escamosos i gruixuts que es desenvolupen a la pell després de molts anys d’una alta exposició al sol. Per evitar-los, hem de cuidar la pell i l’exposició que en fem als raigs del sol i protegir-nos amb la crema recomanada per al nostre tipus de pell.

En conclusió, tant la crioteràpia com l’electrocirurgia són tractaments efectius que funcionen per eliminar diferents tipus de berrugues que es desenvolupen a la llengua. L’especialista (l’odontòleg o dermatòleg que porti el tractament) és l’encarregat d’aconsellar o triar un tipus de tractament o un altre segons el tipus de berruga que s’allotgi a la llengua o el seu cas particular.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques