enfermedades bucales contagiosas

3 malalties bucals contagioses

Les malalties infeccioses es poden propagar a través de diverses vies de transmissió. La transmissió oral es refereix a la propagació de microbis a través de la saliva o aliments i begudes compartits.
Els microbis infecciosos que es propaguen a través de la saliva ho fan enganxant-se a la superfície interna de les galtes, la llengua o les dents. El bacteri de l’estreptococ pot causar una gran varietat d’infeccions, com la malaltia de les genives.

Diverses recerques han demostrat que la malaltia periodontal la causa la reacció inflamatòria als bacteris a sota de les genives, per la qual cosa tècnicament la malaltia periodontal pot no ser contagiosa. Tot i això, els bacteris que causen aquesta reacció inflamatòria es poden escampar a través de la saliva. En alguns casos, quan s’hagi produït aquesta transferència, no hi ha símptomes notables. Això es deu al fet que el sistema immunològic de la persona receptora elimina aquests bacteris. Per tant, l’aparició de gingivitis o periodontitis en una persona depèn en gran mesura dels mecanismes de defensa del seu cos.

Tot i això, si un dels membres de la família té la malaltia periodontal, és convenient evitar el contagi per la saliva no compartint els coberts per menjar o els instruments d’higiene bucal.

Una altra infecció que pot ser contagiosa per transmissió oral és la que produeixen els fongs, anomenada candidiasi oral. El fong es pot propagar de persona a persona, però una persona que entra en contacte amb la candidiasi no desenvolupa automàticament la infecció. Per això, la candidiasi oral no es considera contagiosa en si. El fong que la causa, Candida albicans, sovint ja és un habitant natural de la boca i la gola. Quan l’ambient oral canvia, generalment a causa d’un sistema immune immadur o deprimit, el fong es pot multiplicar i produir símptomes. De vegades, les persones que prenen antibiòtics poden desenvolupar les lesions típiques de la infecció.

La càries dental, a més de ser la malaltia crònica infantil més comuna, també és una malaltia infecciosa.

Els pares amb càries poden transmetre bacteris orals que produeixen càries als bebès quan netegen els xumets a la pròpia boca o compartint culleres. Els pares han de fer que la seva pròpia atenció a la salut oral sigui una prioritat per ajudar els fills a mantenir-se saludables.


Calculadora periodòncia

79