Tornar al Blog

Tractaments i causes del liquen pla oral

Tractaments i causes del liquen pla oral - Adeslas Dental
02/11/2023 |

El liquen pla oral és una malaltia inflamatòria crònica que afecta la mucosa oral i pot causar símptomes que van de lleus a greus. Tot i que la causa exacta es desconeix, es creu que pot estar relacionada amb una resposta autoimmunitària o una reacció al·lèrgica a certs medicaments, metalls, productes químics o infeccions virals.

Símptomes del liquen pla oral

Els símptomes del liquen pla oral poden variar segons la gravetat de la malaltia. En alguns casos, els pacients poden no presentar símptomes notables, mentre que en altres, els símptomes poden ser greus i afectar significativament la seva qualitat de vida.

Els símptomes comuns inclouen la presència de lesions blanques a la boca, que poden ser petites i rodones o grans i irregulars. En general, són blanques i tenen una vora vermella pronunciada. Aquestes lesions poden aparèixer en qualsevol part de la boca, incloent-hi les genives, la llengua, el paladar i les galtes.

Un altre dels símptomes més significatius és el dolor. Les lesions poden ser doloroses o causar una sensació d’ardor a la boca. En casos greus, el dolor pot ser tan intens que afecti la capacitat del pacient per menjar, beure i parlar.

Les lesions també poden fer que la boca sigui més sensible a certs aliments, begudes i productes per a la higiene oral.

A més, algunes persones amb liquen pla oral refereixen canvis en el sentit del gust.

Complicacions del liquen pla oral

El liquen pla oral pot causar diverses complicacions, especialment si no es tracta. Les complicacions més comunes inclouen el risc que les lesions s’infectin i es produeixin infeccions secundaries i dificultat per empassar, i arribin a provocar que l’acció de deglutir sigui difícil i dolorosa. També hi pot haver dificultat per parlar.

Tot i que és estrany, el liquen pla oral s’ha associat amb un risc més gran de patir càncer oral.

Prevenció del liquen pla oral

Encara que la causa exacta del liquen pla oral es desconeix, s’han suggerit diversos factors de risc. Per prevenir l’aparició del liquen pla oral és recomanable:

  • Evitar certs medicaments: alguns medicaments, com els antiinflamatoris no asteroïdeus i els medicaments per a la hipertensió, s’han associat amb un risc més elevat de desenvolupar liquen pla oral. Si és possible, evita aquests medicaments.
  • Evitar certs productes químics: certs productes químics, com els que hi ha als productes per a la higiene oral, poden desencadenar una reacció al·lèrgica i augmentar el risc de desenvolupar liquen pla oral.
  • Controlar l’estrès: l’estrès s’ha associat amb un increment del risc de desenvolupar liquen pla oral. Aprendre tècniques de maneig de l’estrès, com la meditació i el ioga, pot reduir aquest risc.                 

Tractament del liquen pla oral

No es coneix cap cura per al liquen pla oral, però hi ha diversos tractaments que poden ajudar a alleujar-ne els símptomes i prevenir les possibles complicacions.   

El tractament depèn de la gravetat de la malaltia i pot incloure corticosteroides tòpics, com la triamcinolona, els quals es poden aplicar directament a les lesions per reduir la inflamació i el dolor.             

També hi ha tractaments tòpics amb antiinflamatoris no esteroides. Aquests medicaments es poden fer servir per reduir la inflamació sense els efectes secundaris associats amb els corticosteroides.

En casos més greus es poden administrar corticosteroides sistèmics per via oral per reduir la inflamació a tot el cos.         

Un altre tractament que s’acostuma a administrar són immunosupressors, que es poden fer servir per reduir la resposta immunitària del cos i prevenir la inflamació. 

La teràpia amb llum ultraviolada pot ajudar a reduir la inflamació i millorar l’aparença de les lesions.       

Com a conclusió, cal destacar que el liquen pla oral és una malaltia inflamatòria crònica que afecta la mucosa oral i pot causar símptomes que van de lleus a greus.             

Encara que la causa exacta es desconeix, es creu que pot estar relacionada amb una resposta autoimmunitària o una reacció al·lèrgica a certs medicaments, metalls, productes químics o infeccions virals.    

El tractament depèn de la gravetat de la malaltia i pot incloure corticosteroides tòpics o sistèmics, immunosupressors, tractaments tòpics no asteroïdeus i teràpia amb llum ultraviolada.

Si no es tracta, el liquen pla oral pot causar complicacions greus, com ara infeccions secundàries, dificultat per empassar i parlar, i càncer oral.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques