Tornar al Blog

Paladar inflamat: causes, símptomes i tractament

Paladar inflamat
12/09/2019 |

El paladar és el sostre de la boca, que separa la cavitat oral de la cavitat nasal. Consisteix en una zona anterior dura, d’os i d’una zona posterior tova que no té suport esquelètic i acaba en una projecció carnosa i allargada anomenada úvula o campaneta

Per què s’inflama el paladar: causes principals

Den tant en tant el paladar es pot inflamar, i això es pot produir per diverses raons principals, la majoria de les quals s’esmenen amb tractaments mínims. En casos menys comuns, la inflamació pot estar causada per una afecció més greu. 

Altres símptomes que poden acompanyar la inflamació del paladar poden ser la presència de butllofes o nafres, boca seca i dolor o malestar.

Les condicions més habituals que poden causar la inflamació del paladar són les úlceres bucals com les aftes o les causades per herpes labial. També una ferida o una traumatisme causats per algun aliment dur o molt calent poden causar la inflamació del paladar.

La deshidratació pot provocar l’aparició de boca seca, la qual, si no es prenen les mesures adequades per revertir-la, pot conduir a provocar que el paladar s’inflami.

Tractament per al paladar inflamat

En la majoria dels casos, la inflamació del paladar es pot tractar a casa o esperar que faci el curs. Les lesions comunes, com ara una cremada o un traumatisme, generalment sanaran en pocs dies.

Les úlceres o aftes generalment desapareixen per si soles, tot i que també poden fer-se servir medicaments per ajudar a reduir la freqüència o la gravetat.

En casos de deshidratació o desequilibri electrolític, l’ideal és augmentar la ingesta de líquid evitant les begudes alcohòliques.

Tot i que la majoria de les vegades que es produeix una inflamació del paladar no es requereix intervenció per part del professional, si que és recomanable consultar el metge de capçalera o el dentista si persisteix dolor que no desapareix amb medicació, si la inflamació sense causa aparent dura més d’una setmana o si la inflamació s’acompanya d’altres símptomes.

En la majoria dels casos, la inflamació del paladar no ha de ser motiu de preocupació, ja que normalment es produirà la recuperació completa al cap de pocs dies. 

Campaneta en el paladar, quines funcions realitza?

Al fons del paladar, conegut com la part tova, podem trobar l’úvula, coneguda de manera col·loquial com a campaneta. Es tracta d’un petit múscul que penja del nostre paladar i que està situat entre les amígdales.

Format per mucosa i teixit conjuntiu, disposa de tres funcions bàsiques per al nostre organisme:

  • Ens permet articular sons de manera coordinada amb la gola perquè puguem parlar.
  • Ens protegeix contra els bacteris, ja que fa una funció de barrera perquè els microorganismes no arribin al nostre aparell digestiu.
  • Quan vomitem, aquest múscul, juntament amb altres parts del paladar tou, evita que els líquids o el menjar arribin a la cavitat nasal.

Inflamació de la campaneta

Igual que en casos lleus de la inflamació del paladar, aquesta simptomatologia en la campaneta també podria ser tractada a casa.

Una campaneta inflamada impedirà poder menjar i empassar els aliments amb normalitat o, en intentar parlar, es notaran diferents molèsties o dificultats.

Si aquestes molèsties o dolors són intensos i persistents o, si bé, s’observen taques de color blanquinós o qualsevol tipus de nafra, sempre haurà d’acudir-se a un professional perquè avaluï el cas corresponent.

Algunes de les causes més comunes en la inflamació d’aquest múscul és la sequedat bucal o una infecció. Tabac, alcohol, begudes molt calentes… poden ser contraproduents en el procés de curació i haurien de ser apartats de la nostra dieta.

Entre els consells per a cuidar el nostre campaneta inflamada:

  • Evitar la ingesta de begudes alcohòliques.
  • Evitar la ingesta de begudes molt fredes o molt calentes.
  • Cuidar especialment la nostra gola i evitar els canvis bruscos de temperatura.
  • Evitar el tabac.
  • Mantenir el paladar hidratat bevent molta aigua.
  • En la mesura que sigui possible, mantenir el coll abrigado.
  • Se ha d’evitar cridar o alçar la veu fins que la inflamació passi.
Necesito cita urgente
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques