Tornar al Blog

Fissures dentals: què he de fer si en tinc una?

Fissures dentals: què he de fer si en tinc una?
21/04/2021 |

Les fissures dentals són esquerdes que s’obren pas sobre la superfície de la dent.

Les fissures que es produeixen només a l’esmalt de la dent tenen aspecte d’esquerda i no solen produir cap tipus de simptomatologia.

L’edat és un factor important, ja que la majoria de les esquerdes de les dents es produeixen en persones de més de 50 anys.

Com es produeixen les fissures dentals?

Les fissures dentals es poden produir per diferents causes:

Masticació

En dents sanes, les fissures es poden produir per fer activitats com mastegar gel, caramels, torrons durs o altres aliments durs.

Temperatura

També es poden produir per canvis bruscos de temperatura a la boca.

Bruxisme

L’hàbit de carrisquejar desgasta la superfície de la dent, la qual cosa la converteix en una peça més vulnerable a les fissures. D’altra banda, la mateixa pressió que es produeix durant el fregament també pot produir una fissura dental de manera espontània.

Traumatisme

Un cop a la boca per accident, una lesió esportiva o una caiguda també poden provocar que alguna dent s’esquerdi o es fracturi.

En casos on la peça està endodonciada, és a dir, desproveïda del nervi, la dentina es deshidrata i, per tant, la dent es debilita, i es pot produir una fissura en mossegar alguna cosa dura.

Tipus de fissura dental

Fissures superficials

Les línies de fissura que només afecten l’esmalt no provoquen dolor i no representen cap problema real, per la qual cosa no requereixen tractament, encara que davant de la possible penetració de bacteris de la cavitat oral és recomanable segellar-les.

Fissures profundes

Les fissures profundes que van més enllà de la capa externa de la dent i s’endinsen a la dentina, poden produir un dolor intens. Si el nervi de la dent es veu afectat com a conseqüència de l’esquerda, cal fer un tractament endodòntic per poder salvar la dent.
En aquest sentit, si l’esquerda no s’estén fins a la línia de les genives, sovint és possible salvar la dent. Tanmateix, si l’esquerda arriba fins a la línia de les genives, és probable que calgui extreure-la.

Símptomes de les fissures dentals

No totes les fissures o fractures a les dents provoquen símptomes. Tanmateix, experimentar qualsevol dels símptomes següents pot ser un senyal que hi ha una esquerda a la dent:

  • Dolor que va i ve
  • Dolor en mossegar o mastegar
  • Sensibilitat a la dolçor, a la calor o al fred
  • Genives inflamades al voltant de la dent que fa mal

Una dent trencada fa mal perquè la pressió de la masticació fa que l’esquerda s’obri. Quan s’atura la masticació, s’allibera la pressió i l’esquerda es tanca ràpidament, la qual cosa provoca un altre dolor agut. Encara que les esquerdes són d’una mida gairebé microscòpica, quan s’obren, revelen la polpa sensible dins de la dent.

Com es diagnostiquen?

Sovint, les fissures o fractures són difícils de detectar, perquè l’esquerda és tan petita que és invisible a primera vista.

Si s’experimenten símptomes compatibles amb una possible fissura, l’odontòleg té diferents opcions per diagnosticar el problema, com ara:

  1. Examen visual mitjançant lupes i l’exploració mitjançant una sonda per veure si aquesta s’enganxa davant de la presència d’una esquerda.
  2. Fer servir un tint dental sobre les dents pot ajudar que l’esquerda es destaqui visualment.
  3. Si bé els raigs X no poden revelar petites esquerdes, poden mostrar una mala salut de la polpa, la qual cosa de vegades és una indicació d’una esquerda.

Tractament de la fissura dental

El tractament d’una fissura o fractura dental depèn de diversos factors:

  • El lloc on es troba l’esquerda
  • La mida de l’esquerda
  • Si s’estén per sota de la línia de les genives o no

L’odontòleg pot recomanar solucions com el segellat mitjançant una resina plàstica per farcir l’esquerda o el tractament endodòntic si l’esquerda s’estén cap a la polpa.

Si la dent, l’arrel i el nervi estan danyats greument, de vegades l’única opció és extreure-la.

Prevenció

El millor tractament per a les fissures és intentar prevenir-les.

Si es practica un esport de contacte o es fa una feina en què es podria produir una lesió, és important fer servir un protector bucal o una màscara protectora. També és important tenir sentit comú i evitar menjar aliments que poden provocar fissures, com ara crispetes o nous. Les dents que s’han esquerdat perquè es carrisqueja durant el son o a causa de l’estrès i l’ansietat poden requerir l’ús d’una fèrula de descàrrega.

Cal recordar que ignorar el dolor a la boca o a les dents no és un pla de tractament. El dolor que causa una dent fracturada és un senyal per buscar ajuda i concertar una cita amb el dentista.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques