Tornar al Blog

Tipus de dents i funcions

tipus de dents
01/01/2019 |

La majoria dels adults tenim 32 dents, 14 de superiors i 14 d’inferiors. D’aquestes 32 dents, n’hi 8 d’incisives, 4 de canines, 8 de premolars i 12 de molars, incloent-hi els 4 queixals del seny.

Tipus de dents

Incisives

Estan localitzades a la part frontal de la boca. En tenim quatre al maxil·lar superior i quatre a la mandíbula.

Tenen forma de petits cisells. La superfície de mossegada és esmolada i es fan servir per tallar els aliments en petits bocins.

El conjunt permanent d’aquestes dents erupciona entre els 6 i els 8 anys.

Canines

Estan situades a l’angle dels arcs dentals, just al costat de les incisives. Tenim dues canines superiors i dues canines inferiors.

Tenen una superfície de mossegada esmolada i punxeguda. La funció és esquinçar els aliments.

Les canines permanents inferiors surten primer, al voltant dels 9 anys, i les canines permanents superiors surten al voltant dels 11 o 12 anys.

Premolars

A diferència de les incisives i les canines, les premolars tenen una superfície de mossegada plana. Tenen com a funció esquinçar i triturar els aliments en bocins més petits perquè siguin més fàcils d’empassar.

Són al costat de les canines. Hi ha quatre premolars superiors i quatre d’inferiors, i són exclusius de la dentició permanent. La dentició temporal o de llet no presenta premolars.
Les dents molars de llet són substituïdes per premolars permanents, que comencen a parèixer a la boca al voltant dels 10 anys.

Molars

Les molars són les dents més grans i més fortes. En tenim sis a la part superior i sis a la part inferior. Tenen una gran superfície plana de mossegada. Tenen com a funció mastegar, triturar i moldre els aliments.

Les primeres molars acostumen a sortir al voltant dels 6 anys i les segones apareixen a la boca al voltant dels 12 anys.

Les molars inclouen els quatre queixals del seny, que són els últims queixals que apareixen a la boca. En general, entre els 17 i els 25 anys. Els queixals del seny també s’anomenen tercers molars.

No tothom té prou lloc a la boca per a aquest últim grup de dents. Per això, els queixals del seny sovint queden a mig sortir o fins i tot impactats, és a dir, atrapats a sota de les genives. Si no hi ha prou lloc per a aquests queixals i comencen a generar problemes, és probable que s’hagin d’extreure.

És important cuidar totes les dents, per això, si necessites ajuda professional i fer-te una revisió de la teva salut bucodental, et recomanem que demanis una cita online amb la qual prevenir qualsevol tipus de patologia.

Ara que ja coneixes la tipologia de dents, si t’interessa saber més coses, en aquest article t’expliquem les parts que componen la dent i els diferents teixits.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques