Tornar al Blog

Què és la fenestració dental?

Què és la fenestració dental?
28/04/2020 |

La fenestració es l’exposició quirúrgica de la dent impactada, la qual està indicada quan la dent no erupciona espontàniament després de crear prou espai a l’arc.

La impactació de la canina maxil·lar és un problema freqüent en la pràctica d’ortodòncia. Les canines maxil·lars són les dents més comunament impactades juntament amb les terceres molars.

L’alineació d’una canina impactada requereix un enfocament combinat quirúrgic i ortodòntic. Les canines maxil·lars presenten una alta demanda estètica i funcional, per tant, un diagnòstic precís i una planificació del tractament amb consideracions de teixits tous és essencial per a un resultat favorable i estable.

Tècniques i opcions de tractament

Les opcions de tractament més comunes per a una canina maxil·lar impactada són l’exposició quirúrgica i l’alineació posterior amb ortodòncia o l’extirpació quirúrgica.

Aquesta tècnica consisteix a aixecar un penjall, enretirar l’os que cobreix la corona de la dent impactada, fent una petita finestra, i col·locar un accessori sobre la dent impactada, que va unit a un cable o cadena de lligadura per activar la tracció ortodòntica i portar la dent impactada al seu lloc dins de l’arc.

Qualsevol dent que s’hagi descobert quirúrgicament sota les forces de tracció d’ortodòncia s’ha de revisar periòdicament per detectar una possible mobilitat excessiva o el sagnat de la geniva al voltant de la dent. Cal tenir cura per garantir que l’accessori o el botó d’ortodòncia continuï a la dent a mesura que es guia cap a l’arc.

Es poden fer servir diverses tècniques quirúrgiques i d’ortodòncia per tractar les canines maxil·lars impactades. No obstant això, el maneig adequat d’aquestes dents requereix una tècnica quirúrgica apropiada per aplicar les forces en una direcció favorable i tenir un control complet per a una correcció correcta, i evitar, així, el dany a les dents adjacents.

Per tot això, el maneig d’una canina impactada és un procediment complex que requereix un enfocament multidisciplinari.

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques