Tornar al Blog

Què és una dent impactada?

Què és una dent impactada?
02/04/2020 |

Una dent impactada és una dent que, per algun motiu, ha quedat retinguda i no ha erupcionat a través de la geniva. De vegades, una dent es pot veure parcialment afectada, cosa que significa que ha començat a obrir-se pas, però que no es produeix l’erupció completa.

Simptomatologia de la dent impactada

Sovint, les dents impactades no causen símptomes obvis i només es descobreixen durant una radiografia de rutina a la consulta del dentista.

En altres casos, una dent impactada pot causar:

  • Genives vermelles, inflades o sagnants
  • Mal alè
  • Mal gust de boca
  • Dificultat per obrir la boca
  • Dolor en obrir la boca o en mastegar i mossegar

En general, una dent s’impacta quan no hi ha prou lloc a la boca perquè erupcioni. Això pot ser resultat de la genètica o d’un tractament d’ortodòncia.

Els queixals del seny, que generalment són les últimes dents a créixer, són les peces que més sovint es veuen afectades. Quan aquestes peces comencen a erupcionar, la mandíbula sovint ha deixat de créixer, i no hi ha prou lloc per acomodar-les, de manera que s’han d’extreure si estan generant un problema.

En segon lloc, hi ha les canines maxil·lars. Com que aquestes dents tenen un paper més important a la boca, és més probable que l’odontòleg recomani tractaments que estimulin l’erupció d’aquestes dents en comptes d’extreure-les.

Tractaments per a una dent impactada

Si un queixal impactat provoca dolor i altres efectes secundaris desagradables, l’odontòleg pot recomanar que s’extregui, especialment en el cas dels queixals del seny impactats. També pot recomanar l’extracció si la dent impactada està provocant un efecte negatiu a les dents adjacents.

Quan la dent impactada és la canina, es poden fer servir mètodes perquè es produeixi l’erupció de manera adequada. Aquestes ajudes per a l’erupció poden incloure aparells ortopèdics, bràquets o l’extracció de dents temporals que poden estar bloquejant l’erupció de les definitives.

Si no es pot aconseguir l’erupció de la dent impactada caldrà extreure-la i substituir-la mitjançant un implant dental o un pont.

 

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques